Vzhledem k tomu, že se jednalo o dva velké kontejnery, které přicestovaly přes půlku zeměkoule z válečné zóny, musely být u jejich otvírání celníci, vojenská policie i speciálně cvičení psi. Ti zkontrolovali, zda zásilka neobsahuje výbušné systémy nebo drogy.

„Tady vidíte příklad toho, co všechno jsou schopni naši vojáci v misi vyrobit," uvedl pro televizi Nova Pavel Löffler, zástupce ředitele Vojenského historického ústavu Praha s tím, že čeští vojáci darovali lešanskému muzeu například originální moravský sklípek, maketu teroristické bomby naplněnou hřebíky a šrouby, jedinečný nábytek, který vypadá, jako by si ho vyrobili doktoři ze známého televizního seriálu MASH 4077 nebo české saně vyrobené samotnými příslušníky vojenského naší mise.

Do jedné z hal vojenského muzea pak zaparkovalo i terénní vozidlo HMMWV M1144 zvané Humvee, upravené jako ambulance, kterým ještě před několika týdny jezdila třetí jednotka Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v afghánském Lógaru.

Jak uvedl jeden z pracovníků Vojenského historického ústavu Praha, který je dobře s problematikou obeznámený, ale není oprávněný podávat oficiální informace, podobné sbírky nashromáždil ústav už za první republiky, kdy začal sbírat osobní věci československých legionářů.

„To, že kopie základny z Afghánistánu by se měla v lešanském vojenském muzeu otevřít do pěti let, jak jste zmiňovala, není tak úplně pravda. Předměty, které byly přivezeny v rámci projektu Historie v misích, jsou vystavovány v muzeích VHÚ průběžně," uvedl na pravou míru zdroj.

Do Vojenského technického muzea Lešany dorazily ve středu v rámci projektu Historie v misích dva kontejnery darovaných osobních věcí českých vojáků z mise v Afghánistánu. To ale nejsou rozhodně první věci, které z druhé poloviny zeměkoule do Čech přicestovaly.

Zápisníky velitelů

Program totiž funguje už řadu let a vytváří tak sbírky nejrůznějších předmětů, které souvisí s činností českých vojáků v zahraničních operacích. Jde například o zápisníky velitelů, kteří působili v mezinárodních misích, mapy, fotografie, různé dokumenty či třeba kaple z Kosova nebo stejnokroj plukovníka Jaroslava Brauna.

„Tyto věci jsou k vidění průběžně v armádním muzeu na pražském Žižkově. Třeba teď na jaře byla výstava Afghánistán - Sokolovo, kdy byly vystaveny na jedné straně předměty vojáků působících v Sokolovu a na druhé právě předměty od vojáků z Afghánistánu," pokračoval pracovník VHÚ Praha a dodal, že obrazově vděčné jsou bezesporu předměty vojáků, které si sami vyrobili.

Pravě takové, jenž ve středu rozšířily sbírky VTM Lešany. Ty budou k viděním už se zahájením nové sezony 2014.