Přestože se se koaliční zastupitelé na počátku března domluvili, že novým starostou by mohl být současný místostarosta Martin Hrabánek (ODS), na poslední zastupitelstvo nakonec ale čtyři koaliční zastupitelé nedorazili. Byli řádně omluveni a volba se nekonala. Někteří jejich kolegové jsou přesvědčeni o tom, že to byl bojkot.

„Nedokáži teď říci, kdy by k volbě mělo dojít. Zatím si pořád myslím, že jsme se jako koalice dohodli," řekl Hrabánek. Na otázku, zda se bude starosta volit na dubnovém jednání zastupitelstva, odpovědět nedokázal.

Hrabánek je druhým místostarostou patnáctitisícového Slaného. Za ODS kandidoval, ale jejím členem se stal až nedávno.

Poslední komunální volby ve Slaném vyhrála ODS

Podle koaliční smlouvy by starostou měl být zástupce občanských demokratů. Poslední komunální volby ve Slaném vyhrála ODS s deseti mandáty, druhá skončila ČSSD s šesti zastupiteli. Kandidátka TOP 09 a Volby pro Slaný získala čtyři, KSČM tři mandáty. Dvě křesla jsou Unie pro sport a zdraví a KDU-ČSL a NK. Radniční koalici tvoří všechny strany kromě ČSSD a KSČM, které jsou v opozici.

Starosta Slaného Ivo Rubík (ODS) zemřel 25. listopadu 2013. Byl členem strany od roku 1991. Od roku 2004 byl také krajským zastupitelem.