Ten Česká rada dětí a mládeže (ČRDM) v České republice šíří pod názvem 72 hodin Ruku na to!

„Projektů je zhruba dvě stě a zapojilo se do něj přes deset tisíc nadšenců. Bohužel z Benešovska se nikdo nepřihlásil," uvedl Ondřej Šejtka místopředseda ČRDM s tím, že do tohoto a jemu podobných programů se hlásí buď občanská sdružení, která pracují s dětmi a mládeží nebo školy.

Ty se podle slov Šejtky zapojují prý opravdu často a ve velké míře. „Je možné, že na Benešovsku není nikdo, kdo má čas. Rozhodně bych to neviděl, že by u vás byli lidé neochotní," míní místopředseda ČRDM.

Zásadní problém vidí v tom, že v termínu, kdy se koná tento celoevropský projekt, jsou zároveň volby. V mnohých školách mají tedy ředitelská volna, a i když by se rádi projektu zúčastnili, není v jejich silách zajistit dostatečný počet žáků či studentů. „To bych viděl jako jeden z handicapů, co se týká škol," poznamenal Šejtka.

„My měli termín akce naplánovaný daleko dřív, než byly vůbec hlášené volby. A kvůli tomu, že projekt dvaasedmdesát hodin proti lhostejnosti je vázaný na dotaze a mnoho dalších věcí nebylo možné jej přesunout," zdůraznil Ondřej Šejtka .