V obci bude za stolem ve volební místnosti sedět šest členů komise. „Přesněji řečeno pět a jeden zapisovatel, který je ovšem také plnohodnotným členem," upřesnila starostka.

Zaplnit šest židlí přitom ve Klích nebyl žádný problém, většinu členů komise totiž nominovaly politické strany, které do poslanecké sněmovny kandidují. „Zbytek jsme doplnili lidmi, o kterých jsme věděli, že by o tuto funkci měli zájem," dodala Semiánová.

Ani podle vedoucího odboru vnitřních věcí mělnické radnice Davida Kučery nebyly potíže sehnat členy volebních komisí do dvaceti místních okrsků ve městě. „Stačili nám lidé nominovaní stranami," vysvětlil a doplnil, že jde o zkušené členy komisí, mezi kterými je převaha seniorů a studentů. V každé z volebních komisí musí být nejméně pět členů, některé mělnické týmy jich ale mají až devět.

Zákon podle Davida Kučery nestanoví, jak má komise dospět k tomu, kdo z členů bude jejím předsedou. „Záleží na jejich dohodě, mohou například losovat nebo se domluvit, že předsedou se stane nejzkušenější z nich," poznamenal šéf odboru vnitřních věcí.

Předsedu komise určily sirky

Ve Klích tento problém řešili losem. „Tahaly se sirky, kdo měl tu bez hlavičky, stal se předsedou," řekla Alice Semiánová, která se při volbách představí v roli kuchařky.

Zatímco v jiných obcích, například v Kostelci nad Labem nebo v Byšicích, obce zajišťuje stravování v některém z blízkých pohostinství, ve Klích si zástěru kolem pasu uváže sama starostka. „Budou řízky a kuře, jako ostatně pokaždé," přiznala Alice Semiánová.

Volby do poslanecké sněmovny se konají příští týden, 25. a 26. října. Volební místnosti budou otevřené v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.