„Lidé platí za každou popelnici, za jejich skutečný vývoz. Cena jednotlivých vývozů se odvíjí od ceny, kterou nám stanoví berounské technické služby,“ vysvětlila starostka.

Každá vrážská popelnice má svůj kód, který pracovníci technických služeb evidují. Vývoz popelnic platí občané jednou za čtvrtletí. „Když za toto období domácnost nechá vyvézt popelnici jen jednou, zaplatí jen jeden vývoz. Když ji připraví k vývozu dvanáctkrát, zaplatí vývozů dvanáct. Myslím si, že je to poměrně spravedlivé,“ tvrdí starostka.

Podle ní jsou rodiny, které potřebují popelnici vyvézt častěji a jiné jen občas. „A ti by při zavedení paušálních poplatků na ty první dopláceli,“ uvedla Hana Maivaldová.

V loňském roce platili občané Vráže za jeden vývoz popelnice 55 korun. V letošním roce jim svoz komunálního odpadu podražil o deset korun a vývoz stojí 65 korun. „Snažili jsme se zjistit, jak jsou na tom s vývozem komunálního odpadu v okolních obcích. Chtěli jsme vědět, jestli by naše obec na svoz odpadu doplácela, kdybychom zavedli paušální poplatky na osobu,“ informovala starostka. 

Vedení obce zjistilo, že by paušální poplatky nijak výhodnější nebyly, a že by na svoz komunálního odpadu museli stejně doplácet. „Naopak. Bylo nám řečeno, že tam, kde platí paušální poplatky, je lidem často jedno, co do popelnice vloží. Odpad třídí méně, než tomu je například u nás,“ vysvětlila starostka Vráže.

Stejný názor jako starostka mají i obyvatelé Vráže. „Myslím si, že my na vesnici jsme na tom v třídění odpadu daleko lépe. Já do popelnice neházím biologický odpad, protože mám kompost. Moje rodina třídí papír i sklo a topíme plynem, takže nemáme ani popel. Nepotřebujeme proto vyvážet popelnici každý týden, ale jen jednou za měsíc,“ uvedla k likvidaci komunálního odpadu Nataša Okurková z Vráže.

Obci zavedený systém vyhovuje a problémy s černými skládkami nemá.