„Jel jsem právě kolem autobusem a uslyšel velkou ránu. Pak jsem viděl, jak se celý dům řítí k zemi," řekl svědek události Lukáš Šuhay.

„Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že dům je totálně zdevastován. Na místě objevili zraněného devětatřicetiletého muže, kterého předali záchranářům," informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Vladimíra Kereková.

Údajně se jednalo o čtyřicetiletého muže, který se v době výbuchu zdržoval na toaletě. To mu pravděpodobně zachránilo život. Po prvotním ošetření byl převezen do nemocnice v pražských Střešovicích.

Unikající plyn

V okolí byl i desítky minut po explozi silně cítit unikající plyn. Policisté proto okolí domu včetně části frekventované sousední ulice Milady Horákové uzavřeli. Plynařům se pak podařilo ve spolupráci s hasiči, kteří rychle odklízeli trosky, dalšímu úniku plynu zamezit.

Destrukce patrně poničila i statiku sousedních staveb. Muž, který má obchod se šicími stroji a opravnu oděvů v sousedním domě uvedl, že se ozvala nejprve obrovská rána a všude bylo plno prachu.

„Můj dům má po výbuchu prasklou stěnu. Pokud vím, v objektu, který se zbortil, bydlelo více lidí. Podle mě jedni starší manželé a pak ještě mladá rodina, ale jistě to nevím. Je to jen můj odhad," řekl majitel obchodu.

„Vzhledem k tomu, že existovalo podezření, že pod sutinami je zavalena další osoba, byli na místo povoláni kynologové se speciálně vycvičenými psy a tým, který je lépe vybaven na vyprošťování lidí," konstatoval mluvčí Kereková.

Pomoc magistrátu

Před zříceným rodinným domem bylo pod sutinami zavalené jedno osobní auto a poškozeno další zaparkované opodál. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Kladna, tři jednotky dobrovolných hasičů a zmíněný speciální tým s Prahy.

Ke zničenému domu se dostavili také zástupci kladenského magistrátu, a to tajemník Zdeněk Slepička a náměstek primátora Přemysl Mužík, aby se seznámili se situací. Mluvčí radnice Lenka Růžková Kladenskému deníku sdělila, že město je připraveno poskytnout obyvatelům zříceného domu v případě nouze náhradní ubytování a další pomoc.

„Případ je na samém počátku vyšetřování a je kvalifikován jako obecné ohrožení z nedbalosti," uvedla k události kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Hasiči našli mrtvého člověkaHasiči v noci na čtvrtek našli v Kladně v sutinách domu mrtvého člověka. Dům se zřítil ve středu zřejmě po výbuchu plynu. Jeden zraněný je v nemocnici.

Dům byl po výbuchu zcela zdemolovaný, hasiči museli zajistit i sousední budovu. Sutiny nejdříve začali odklízet ručně, poté zapojili i speciální sací bagr. „Kolem druhé hodiny jsme našli na místě osobu, ale bohužel bez známek života," řekla ve čtvrtek ráno mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Čtěte také: Ranní výbuch v Havířově zabil nájemníka, popálená matka je v kritickém stavu