„O této 'zaručené informaci' nebylo nikdy a nikde jednáno. Jde o pravou maloměstskou kachnu z autorské dílny neznámého tvůrce pohádek," řekla důrazně Jiřina Holubová, mluvčí kolínské radnice.

Vedení města Kolína mělo podle této fámy údajně nabídnout Slovenské republice ubytování pro velký počet nepřizpůsobivých obyvatel za převzetí městského dluhu. „Tato informace se nezakládá v žádném z bodů na pravdě, do Kolína noví obyvatelé nemíří a dluh města zůstává na našich bedrech," vysvětlil Vít Rakušan, kolínský starosta.

Téměř miliardový dluh města Kolína současné vedení zdědilo. Vznikl totiž při výstavbě bytů pro pracovníky TPCA a na související infrastrukturu.

Fáma o výměně astronomického kolínského dluhu za několik tisíc nepřizpůsobivých občanů se vyskytovala v několika verzích. Podle nich měli údajně tito noví obyvatelé najít útočiště buď v uvolněných bytech v Zengrově ulici, případně v bytech v městských bytech v okrajových částech města. „Nic z toho ale není pravda, do Kolína se nikdo hromadně nestěhuje," dodal Vít Rakušan.

Obyvatelé lokality Zengrova totiž dostali nedávno příležitost přestěhovat ze do městských bytů v jiných lokalitách za předpokladu, že splní určité podmínky. Podle rozhodnutí radnice se tak jedná o stálé zaměstnání a posílání dětí do školy.