„Nabízíme majitelům výkup za podmínek, které měli všichni vlastníci, tedy 150 korun za metr čtvereční. Jeden z nich, cizinec s částkou sice souhlasí, nechce ji ovšem v korunách, ale v euro," konstatoval Lesák a připomněl, že někteří lidé naopak městu nabídli své pozemky za nižší cenu. V záplavovém území mají totiž i jiné parcely, které jim se jim díky protipovodňové ochraně zhodnotí. A navíc ve městě žijí, takže mají na jeho ochraně vlastní zájem.

Kralupy nad Vltavou jsou podle Lesáka vnímány jako jedno z povodněmi nejohroženějších měst. Přesto se však může stát, že zůstanou bez ochrany.

Podmínkou pro získání dotace na výstavbu bariér od ministerstva zemědělství je právě zajištění všech dotčených pozemků. „Pokud by se to nepodařilo, tak se stavět prostě nebude. Vyvlastnění je složitá a navíc dlouhodobá záležitost," poznamenal místostarosta.

Město řešilo také problém s pozemkem, na němž stojí bývalá dýhárna. Ta se sice už dlouhou dobu v likvidaci, správce konkurzní podstaty ale s pozemky manipulovat nemůže, třebaže jde jen o asi třicet čtverečních metrů. „Kvůli dýhárně jsme museli projekt nechat upravit a tuto část z něho vyjmout," vysvětlil Libor Lesák.

Protipovodňová ochrana, která by měla Kralupy nad Vltavou chránit jak před rozvodněnou Vltavou, tak i před potoky, je složena ze dvou technologií. „Na levé straně řeky by měl vzniknout ochranný val, podél potoků a na pravé straně řeky ochranné zdi a v propustech mobilní zábrany," popsal Lesák stavbu, která by měla podle projektu stát asi sto milionů korun. Bez peněz od státu by se ale město na tak nákladnou stavbu jen těžko zmohlo.

Stále se oddalující realizace protipovodňového opatření přiměla radnici alespoň k rekonstrukci bezpečnostního informačního systému, na kterou získala zhruba pětimilionovou dotaci, milion pak doplatí ze své kasy.

„Dojde k výměně veškerých hlásičů ve městě za nové dvousměrné, aby se případné informace dostaly do všech částí. Hlásiče budou doplněny i do okrajových částí města," připomněl kralupský místostarosta a uvedl, že na realizaci už začala vybraná firma pracovat.

V rámci obnovy varovného systému vzniknou nové měřicí body na Vltavě i potocích a vodu bude monitorovat nově i několik kamer. Obměny čekají i digitální protipovodňový plán, jehož součástí jsou bezpečnostní řády všech veřejných i soukromých nemovitostí, které stojí v záplavovém pásu.

Hlásiče i kamery budou mít na starosti strážníci kralupské městské policie, kteří spravují bezpečnostní kamerový systém města.