Poté byl vyvezen do zahraničí, kde putoval přes Rakousko do Německa. V říjnu 2013 byl tento jedinečný nerost náhodně objeven mineralogem Hornického muzea Příbram Pavlem Škáchou na největší evropské burze minerálů v Mnichově, kde byl nabízen k prodeji firmou Kristalldruse München.

Díky hejtmanovi Středočeského kraje Josefu Řihákovi, který se zasloužil o uvolnění finančních prostředků kraje na nákup tohoto vzorku, se tak mohl tento exkluzivní minerál po 34 letech vrátit do Příbrami. „Jeho umístění v expozici muzea a představení veřejnosti se uskuteční při příležitosti historické hornické Prokopské pouti dne 6. července 2014," sdělil ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

Obdobný vzorek již není možné získat

Stříbro tvoří pseudomorfózu po vzácném antimonidu stříbra - dyskrazitu, což je pro šachtu č. 21 typické. „Jde o zcela unikátní předmět vysoké vědecké, dokumentační a estetické hodnoty, v muzeích v České republice a Evropě nikde nevystavený," uvedl v odborném posudku Jiří Litochleb, ředitel Přírodovědeckého muzea - Národního muzea, který nákup pro příbramské muzeum zároveň doporučil, neboť po ukončení těžby a zatopení příbramských dolů již není možné obdobný vzorek získat.