Hned v první dny zákazu prodeje lihovin s obsahem alkoholu vyšším než dvacet procent zaznamenali majitelé pálenic enormní počet dotazů ze strany zákazníků.

„V sobotu jsem měl během hodiny snad čtyřicet telefonátů," říká majitel pálenice v Hřiměždicích na Příbramsku Jindřich Černý a dodává, že o víkendu sice ovoce od zákazníků přijímal, ale hotovou pálenku nevydával. „Čekal jsem na vyjádření Celního úřadu v Benešově, a to jsem obdržel naštěstí hned v pondělí," dodal majitel.

Prvním produktem v našich zeměpisných šířkách je vždycky pálenka z třešní, na Moravě pak i z meruněk. Podle Jindřicha Černého se třešní letos sice urodilo o trochu více než jiné roky, ale stejně hlavní a objemově největší je pro pálenice úroda podzimních druhů ovoce jako jsou švestky, jablka nebo hrušky, a ty teprve buď kvasí nebo jsou dokonce ještě na stromech.

„Moji stálí zákazníci stejně už vědí, že nejlepší ovoce je dostatečně zralé až přezrálé, s vysokým obsahem přírodních cukrů. Ty se podílejí jednak na procentu lihovitosti a jednak i na chuti alkoholu. Takže třeba zimní odrůdy ovoce přijímáme až během listopadu nebo dokonce v prosinci," dodává Jindřich Černý.

Zahrádkář Ladislav Burian potvrzuje, že se mu letos urodilo tolik švestek jako nikdy. „Sklidil jsem jich určitě víc než sto kilo a odvezl jsem si je k vypálení. Jsem rád, že se nařízení vlády na pěstitelské pálenice nevztahuje. Nerad bych o svoji úrodu přišel," podotkl pěstitel.

Lea Enenkelová