Zahrádkářům nezbývá, než počkat na pořádný a dlouhodobý déšť. Tak velké sucho za pětadvacet let nepamatuje Eduard Měrka v lokalitě Na vyhlídce. Ve středu měl štěstí, že na zahrádce trávil celý den.

Jeho zahrádka sousedí s náhonem, v němž trocha vody dopoledne protekla, a tak si stačil nanosit vodu do huntíku. „Z náhonu bereme vodu na zalévání, ale tomu je konec. Zásoby vystačí tak na zalití skleníku, kde jsou okurky. Kytky musí počkat," ukazoval na povadlé okrasné rostliny zahrádkář. 

Lidé z okolí Litavky se domnívají, že nejvíc vody z říčky spotřebuje fotbalový stadion na údržbu trávníků. Ale ten má podle vyjádření generálního ředitele 1. FK Příbram Petra Větrovského se zavlažováním trávníků také utrum.

„Nečerpáme nic. Občas jsme si brali vodu z Litavky, ale vždycky v noci. Rozhodně jsme žádný zdroj neodklonili. Kdo má pochybnosti, může se podívat na hráz Pecovského rybníku," řekl.

Trávník na fotbalovém hřišti podle slov Věrovského bude při sobotním zápasu snad ještě v kondici. „Budeme doufat, že brzy naprší," dodal Petr Větrovský.

Počasí už má být snesitelnější

Více mraků, bouřky a průměrné letní teploty přicházejí jako úleva po posledních tropických dnech, kdy se naměřené hodnoty blížily čtyřicítce. Z předpovědi počasí pro následující týden tak budou mít radost především příznivci snesitelného českého léta.

V pátek čekají meteorologové polojasno až oblačno, na východě a jihozápadě ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 28 až 32 °C.

V sobotu by mělo být oblačno až zataženo, přeháňky nebo déšť, místy i bouřky. K večeru bude od západu docházet ke slábnutí srážek a částečně ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na východě místy kolem 32 °C.

V neděli mraků zase ubude. Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C, na východě kolem 17 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude postupně slábnout.

V pondělí bude na většině území občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C.

V dalších dnech meteorologové očekávají většinou oblačno, místy přeháňky nebo občasný déšť. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 21 až 26 °C.