Projekt se však upravoval a konečná čísla zatím nikdo nezná. Ředitelka Galerie Středočeského kraje (GASK) Jana Šorfová řekla, že měla po Rathově zatčení obavu, aby se obnova zahrad vůbec dokončila.

Rath, který je vazebně stíhán kvůli přijetí úplatku, plánoval revitalizaci zahrad ve velkém stylu, počítal například se zpívající fontánou. „Obávala jsem se, že když se
v květnu staly ty změny 
s hejtmanem, že se to nedokončí," uvedla Šorfová.

Projekt je podle ní nakonec střízlivější. „Dělal se úsporný režim. Zpívající fontána se změnila v něco jednoduššího. Myslím si, že to je rozumné. Byly tam věci, které nebyly nutné," poznamenala ředitelka.

Zbývají kosmetické úpravy

Středočeský kraj chce severní křídlo, kde vzniknou výstavní plochy, volný multifunkční prostor využitelný pro doplňkové výstavy, tvůrčí dílny, výukové programy a různé doprovodné akce, spolu se zahradami představit novinářům ve středu 3. října.

„Zahrada bude dokončena, ale nebude samozřejmě ještě obrostlá stromy a květinami, jak je to v plánu, ale bude všechno zasázeno," uvedla Šorfová. Dělníci už vysadili i vinnou révu - součástí zahrad má být totiž i ukázková vinice. „Zbývají jen kosmetické úpravy, pítka a záchody, které se dodělají na jaře," řekla ředitelka GASK Šorfová.

Rekonstrukce 
za 165 milionů

Celkové předpokládané náklady na rekonstrukci severního křídla jezuitské koleje, parkových ploch před touto částí budovy, venkovních ploch jižního dvora, štábního domu v horních zahradách a objektu restaurátorských dílen Národního památkového ústavu činí podle mluvčího kraje Milana Smutného 165,7 milionu korun, přičemž 138,5 milionu korun je financováno z prostředků Evropské unie.

Rekonstrukce zahrad, plně hrazená z krajského rozpočtu, měla podle původních plánů stát 94,5 milionu korun.

Stavbu rozlehlé kolejní budovy zahájili jezuité v roce 1667. Zrušení jezuitského řádu v roce 1773 pak znamenalo převod koleje do vojenské správy. Vojenskému účelu budovy sloužily až do roku 1997, byly v nich především sklady. Do obnovy areálu bylo v minulosti investováno kolem 300 milionů korun.