Provozní vyhlášené restaurace 
U Gregorů Lenku Fančíkovou částečně mrzí fakt, že nedávno investovali do úprav restaurace právě kvůli kuřákům. „Investovali jsme nemalé peníze do vzduchotechniky a myslím si, že u nás situace pro nekuřáky špatná není. Kouří se jen ve výčepu a na zahrádce, a zatím neřešíme, co by přijetí nekuřáckého zákona znamenalo pro návštěvnost našeho podniku. Že by chodilo méně lidí, vyloučit nemohu," řekla Fančíková.

Podle výčepní nedaleké restaurace Na Tarase by to však znamenalo citelný zásah do návštěvnosti a možná i krach restaurace. „K nám chodí opravdu dost štamgastů, chlapů, kteří přijdou po práci a zapálí si. Pokud začne platit nekuřácký zákon, mám obavu, že přijdu o práci. A podle mého zkrachuje spousta hospod," říká výčepní z Tarasu.

Podle jejich slov jsou současné úpravy většiny restaurací, které oddělují kuřácké a nekuřácké prostory, dostatečným opatřením, aby nedocházelo k diskriminaci nekuřáků. Což je hlavní argument pro přijetí uvedeného zákona.

Půl na půl

Ačkoliv průzkumy veřejného mínění vykazují až osmdesátiprocentní podporu protikuřáckého zákona, oslovení návštěvníci restaurací jsou rozděleni zhruba půl na půl. 

Odnaučený kuřák Honza zákon jednoznačně podporuje. „Měl platit už dávno. I v dobách, kdy jsem kouřil, tak jsem přišel domů a veškeré oblečení strašně zapáchalo. To mě štvalo už tehdy. Ať si kuřáci chodí ven. V jiných zemích to už nějaký čas taky platí a žádný problém s tím nevznikl," myslí si Nymburák Honza.

Faktem je, že podobný zákon platí už několik let například ve Francii a návštěvníci pařížských barů jsou zvyklí chodit na cigaretu ven na chodník před podnik. Tam to pak večer na ulici vypadá kvůli nedopalkům dosti nevábně, nicméně každé ráno jsou kraje ulic za asistence zaměstnanců technických služeb splachovány vodou a vyčištěny. Otázkou je, zda čeští, přece jen typově trochu jiní štamgasti, na podobný návyk budou ochotni přistoupit.

Běhání s cigaretou

Ondra, starší štamgast jedné z nymburských hospod, si platnost zákona představit neumí. Je to vášnivý kuřák, který ke každému pivu vykouří průměrně asi dvě cigarety. „Já nevím, co budu dělat. Já se v práci nalítám dost, tady si chci odpočinout u piva a ne běhat ven s každou cigaretou. Fakt nevím, co bude," krčí rameny Ondra.

Jedinou dobrou zprávou pro kuřáky je tak fakt, že omezení kouření se týká vnitřních prostor restaurací a barů. Na letních zahrádkách může omezit kouření i po přijetí zákona jen samotný provozní.

Zákaz kouření v hospodách? Štamgast: Blbost!Také štamgasté i řada hospodských na Berounsku se při pomyšlení na zákaz kouření bouří. Stejně jako Martin M., který si rád po práci zajde s kolegy z práce do jejich oblíbené hospůdky. „Dáme vždycky dvě tři piva a k nim prostě neodmyslitelně patří cigárko. Mně by to pivo už ani jinak nechutnalo. Tohle celé je nesmysl," tvrdí Martin M. a doufá, že tenhle zákon neprojde.

Některé restaurace naopak šly zákonu napřed a dokonce jsou samy od sebe nekuřácké. V Berouně je to například Koza Roza. „Od začátku jsme tuto restauraci otevírali jako nekuřáckou. Naši klienti jsou na to zvyklí a nemáme s tím problémy. Ten, kdo by si chtěl zapálit, jde prostě ven," popisuje systém, který už léta funguje v jedné z oblíbených berounských restaurací její provozovatel Josef Málek.

Kromě Kozy Rozy ale provozuje také nižborskou Keltovnu a pivnici U Kropáčů. „A právě pivnice by s tímto zákonem měla největší problém. Zatímco Koza Roza je restaurace, kam jdou lidé kvůli jídlu a cigaretu oželí tak naopak v pivnici převládá klientela kuřáků. Český národ je národ pivařů a pro řadu z nich k půllitrů patří i ta cigareta," míní Josef Málek.

Osobně by byl pro variantu, aby se zakázalo kouření v restauracích, ale v klasických pivnicích nebo typických vesnických hospodách, kde se nevaří a dáte si k pivu maximálně utopence, tam by kouření zachoval. „Ale na druhou stranu český národ si zvykne na všechno. Pokud se zákaz kouření uzákoní, za tři roky si možná už nikdo nevzpomene, že se v hospodách někdy kouřilo," dodal Josef Málek.

Dopad případného zákazu kouření v restauracích nedokáže odhadnout ani majitelka berounské pivnice Hana Mayerová. „Je to tak padesát na padesát. Vůbec nedokáži odhadnout, co to s našimi klienty může udělat," říká Hana Mayerová, která se svým manželem vlastní i rodinný pivovar Berounský medvěd.

Sama by ale případný nový zákon neviděla až tak tragicky. „Je pravda, že v poslední době se množí počty dotazů našich zákazníků, zda jsme nekuřácká restaurace nebo zda máme alespoň nekuřáckou místnost nebo salonek. Tyto dotazy se výrazně zvýšily za poslední zhruba rok," dodala Hana Mayerová. Zatím restaurace dodržuje zákaz kouření během obědů.

Čtěte také: Zákaz kouření v hospodách nemusí být problém, ale výhra