Patří cigareta k pivu a kávě? A co přes obědy? To všechno měl vyřešit protikuřácký zákon úplným zákazem. Jenže ten se má znovu projednávat. Zajedno nejsou ani sami provozovatelé restaurací. Lidé ale mají převážně jasno: Stačí oddělit kuřácké a nekuřácké prostory. Vystaráno.

Kavárník Ondřej Novák, ač sám kuřák, přiznává, že by byl pro úplný zákaz kouření v restauračních zařízeních. Má pro to hlavně praktické důvody. „Kuřáci jsou bohužel cítit i v nekuřáckých prostorech, a to i přes vzduchotechniku," vysvětluje.

Nemalé investice

Pro povolení kouření v prostorech tomu určených je třeba Pavel Machka, který se pohybuje v oboru. Ten argumentuje tím, že provozovatele poslední úprava zákona stála nemalé peníze. „Není to dlouho, co majitelé restaurací investovali do oddělení kuřáckých a nekuřáckých prostor, do odsávání," začal svou úvahu o problematice kouření v restauracích Pavel Machka.

Podle něj by tato mnohdy nemalá investice nyní přišla úplně nazmar. „To mě štve," přiznal. Podle jeho názoru by měly být oddělené kuřácké a nekuřácké prostory tak, jak je tomu teď. Kuřáci i nekuřáci by se měli navzájem respektovat.

Pavel Machka se zabýval také otázkou zákazu na festivalech a zábavách. „Jak ohlídáte, aby si na festivalu nikdo nezapálil?" položil si otázku. Podle něj není možné zaplatit tolik lidí, kteří by to hlídali.

Pavel Machka je sám kuřák. Jako takový však respektuje, pokud je v některých restauracích nebo na diskotékách kouření zakázané. „Byl jsem na dovolené v zahraničí a na diskotéce byl zákaz kouření. Chodili jsme ven, kde byl popelník a nikomu to nevadilo," řekl.

Ztráta pro státní kasu

Zákaz, který se týká České republiky, mu tedy spíš vadí z pohledu majitelů restaurací a podobných zařízení. Navíc se domnívá, že jestli si vláda myslí, že tím vymýtí kouření, tak by si měla uvědomit, že tím přijde o miliardy korun ročně. Do státní kasy jde podle jeho slov více než padesát procent z ceny každé krabičky. „A kolik se jich denně prodá?" ukončil svůj názor opět otázkou.

Martina Svobodová by si jako kuřačka před tím, než dostane objednávku, ráda zapálila cigaretu. „Myslím si, že označení kuřácké a nekuřácké místnosti úplně postačí," řekla.

„Přesto, že nekouřím, nevidím důvod, proč by se mělo kouření zakázat, když je restaurace rozdělená a s dobrou vzduchotechnikou ani nevíte, že tam někdo kouří," myslí si Alena Povová, která zná několik restaurací, kde je to zařízené přesně tak, jak popsala.

„Na druhou stranu, kde jsou restaurace malé a nejde to takto rozdělit, bych asi byla pro," řekla. Podle ní jsou vesnické hospody kapitola sama pro sebe. „Tam ať si kouří. Stejně tam chodí devadesát procent hostů na pivo, aby si poklábosili a zakouřili," dodala. Pro úplný zákaz kouření prý není.

Lidé kouřit nepřestanou

Monika Kudová by kouření v restauracích také nezakazovala. „Pokud mají restaurace či hospody vymezený prostor a neruší tím nekuřáky, tak je to lepší, než aby kuřáci chodili před restauraci," domnívá se.

Podle ní lidé díky zákazu kouření v určitých prostorách kouřit nepřestanou. „Naopak si najdou způsob, jak tento zákon obejít," myslí si. „Podle mého, je to blbost. Měli by raději konzultovat důležitější věci než kouření v restauracích, nebo jak házet klacky pod nohy drobným podnikatelům," zakončila.

Podle Kristiny Sýkorové je zákaz kouření v restauracích věcí každého hospodského. „A jestli nám chtějí zakázat kouření, tak ať cigarety přestanou vyrábět úplně," řekla.

Lukáš Holan si myslí, že plošný zákaz je přehnaný. „V době obědů to chápu," řekl s tím, že plošným zákazem se vracíme o 40 let zpět. „Když je restaurace soukromá, nevidím důvod, proč by měl někdo majiteli říkat, jak to má dělat," myslí si. „Před půl rokem jsem přestal kouřit, jde mi čistě o princip," zakončil.

Čtěte také: Když kuřáci překonají závislost, zlepší se jim pleť a také ušetří