Podle Jindry Taterové, vedoucí protiepidemického oddělení benešovské hygienické stanice by to ale část problémů vyřešilo. V každém případě alespoň onemocnění personálu. Je třeba si totiž uvědomit, že v chřipkové sezóně je onemocnění rizikové nejen pro pacienty, ale i pro zdravotníky. 

„U zdravotnického personálu se očkování proti chřipce pouze doporučuje, povinné skutečně není," potvrdila Jindra Taterová. „Bohužel to není ošetřeno vyhláškou, tudíž se to nedá plošně nařídit," vysvětlila vedoucí protiepidemického oddělení.

Podle jejích slov benešovská hygienická stanice kontrolu proočkovanosti proti chřipce dělá. Takže kolik procent populace na okrese je očkované ví, ale nelze určit kolik z toho je zdravotníků. „Vím, že někteří lékaři se očkovat nechávají, ale jejich počet vám opravdu nedokážu říct," dodala Jindra Taterová.

Nařízené očkování 

Jsou ovšem nemocnice, kde jejich vedení může u zdravotníků, kteří se pohybují na vysoce rizikových pracovištích, jako je jednotka intenzivní péče, anesteziologicko-resuscitační oddělení nebo třeba onkologie očkování požadovat. V případě, že zaměstnavatel očkování nařídí, tak ho i uhradí.

Očkovat by se měli nechat ale i zdravotníci v léčebnách dlouhodobě nemocných, domovech seniorů či praktičtí lékaři. I oni mohou pacienty nakazit.

„U nás je to jako u jiných zaměstnavatelů. Ti zaměstnanci, kteří se sami rozhodnou nechat se naočkovat proti chřipce, naočkovaní jsou, ti, kteří ať už z jakéhokoliv důvodu očkovaní nechtějí, naočkovaní nejsou. A my jako zaměstnavatel nemáme žádnou zákonnou úpravu, kterou bychom jim to mohli nebo měli možnost nařídit. Je to na svobodném rozhodnutí každého zaměstnance," uvedl mluvčí Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov Petr Ballek.

Jak se virus chřipky šíří?* virus chřipky přežije na hladkém povrchu až 30 dní
* v oblečení a papírových kapesnících se virus drží až 12 hodin
* na rukou virus přežije až 5 minut
* při kýchnutí se virus šíří až do vzdálenosti 1,5 metru
* na bankovkách zůstává chřipkový virus infekční až 3 dny
* jediný člověk nemocný chřipkou může v letadle nakazit až 70 procent pasažérů

Zdroj: www.ockovaniprotichripce.cz