Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Základem je pět jídel denně. Na sobě to poznáte už po týdnu, tvrdí odborníci

Poděbrady - Radek Hovorka a Jiří Pohořálek se znají od dětství. Teď se jejich cesty opět spojily. Jsou totiž spolumajitelé Fitness Food Menu, takto jedné z poboček zdravého stravování, sídlící v Poděbradech na Nymbursku. Firma funguje po celé České republice, ta poděbradská větev pro Středočeký kraj od března.

12.5.2013
SDÍLEJ:

Spolumajitelé poděbradské pobočky Fitness Food MenuFoto: Deník/Lukáš Trejbal

„Dávali jsme dohromady kuchyň, to je základ. Já znal Tomáše Volfa, který za tím stojí. Ten vymyslel veškerý receptury a postupy," uvedl Jiří Pohořálek.

Ten sám řešil problém s jídelníčkem. „Asi deset let jsem nesnídal, obědval občas a večeřel hodně. Dělá to tak mraky lidí. Dokud jsem nevyluxoval celou ledničku, tak jsem neusnul," svěřil se Pohořálek, ale stejnou zkušenost má i Hovorka.

Pohořálek se zná s Volfem z předešlého zaměstnání a tak slovo dalo slovo. „Nejdřív jsem se začal podle svého stravovat lépe: poctivá snídaně, svačinky. Tomáš mi pak vysvětlil, v čem je filozofie. Aby se člověk naučil jíst pětkrát denně s tříhodinovými pauzami a víc nepotřeboval. Jde o tu pravidelnost. Metabolismus se nastartuje jinak. Zvykne si na to a nemá potřebu si ukládat nějaké přebytečné tuky," zjistil Pohořálek.

Zároveň jsou prý schopni vytvořit zákazníkovi jídlo na míru. „Klient si dojde k výživové poradkyni, ta ho změří na přístroji a přesně zjistí, kolik čeho potřebuje, aby to pro něj nebyl šok," shodují se odborníci.

Spolumajitelé se brání označení „krabičková dieta". „S nimi máme společné pouze ty krabičky. Krabičková dieta hraničí s trápením hladem. Ti lidé zhubnou, ale následně dojde k jo-jo efektu 
a oni se dostanou na svou váhu zpět," ví Hovorka.

Fitness Food Menu vaří ze zdravých a čerstvých surovin. A všechno je velmi kvalitní: cizrna, kuskus, celozrnné těstoviny. Z masa používají pouze kuřecí, krůtí a rybí maso. Samozřejmě je v jídelníčku tofu, ale to se marinuje a jinak různě připravuje, aby dostalo chuť.

Půl hodiny po probuzení by se mělo začít snídaní

Celá legrace je postavená na metodě pěti jídel. Pětichodové vyvážené menu spočívá 
v tom, že půl hodiny po probuzení by se mělo začít snídaní. Pak dodržovat tři hodiny mezi jídly. O víkendu je klidový režim. To znamená, že člověk může jíst, co chce, základem ale zůstává, aby jedl pětkrát denně. „Může si dát řízek, ale nesmí sníst pět kilo bůčku nebo tři kila čokolády," sholdi se s úsměvem.

Takový zdravý jídelníček by se měl podle odborníků opakovat třikrát až čtyřikrát do roka vždy tak na dva měsíce.

Lidé, za kterými jezdí, i oni sami, prý první efekt poznali po týdnu. Cítí se nasycení, dříve měli obavu, že toho vizuálně je málo. Opravdu to funguje.
Některé suroviny nejsou nejlevnější, ale to menu ve finále drahé není. „Zkoušeli jsme nakoupit suroviny a pak uvařit. Je to časově náročně 
a lidé nemají ty recepty, takže to neudělají tak chutně," řekli.

Zajišťují kompletní servis 
a dopoledne vaří menu. Odpoledne a navečer ho dovezou zákazníkovi domů. V tašce je připraveno pět jídel na příští den. „Důležité je říct, že pokud klient odjede třeba do Ostravy, my kontaktujeme pobočku v Ostravě a oni mu tam budou vozit jídlo normálně dál," chválí systém Hovorka.

Nic se nezamražuje a denně se podává z čerstvých surovin. Kuchař nastupuje do kuchyně v šest ráno. Šedesáti procenty jsou v jídle zastoupeny bílkoviny, dvaceti sacharidy a stejným podílem tuky. „My normálně ta jídla konzumujeme taky. Ze začátku jsem měl problém 
s ovesnými vločkami, jáhlovou kaší. Ale člověk si zvykne," uzavřel Pohořálek.

A jak jste na tom vy? Nemáte chuť například na karotkový drůbeží krém, thajské kuřecí rizoto z jasmínové rýže nebo na krémovou polévku s červenou čočkou a zázvorem?

Autor: Lukáš Trejbal

12.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vteřiny dne

Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Miloš Zeman a Andrej Babiš
2 9

Skeptické Česko a proevropské Slovensko, píší o nás ve světě

Nový adrenalinový rekord: 245 odvážlivců skočilo z mostu

/VIDEO/ Nový světový rekord v kategorii "hromadné skákání z mostu" dnes pokořili odvážlivci v brazilském Sao Paulu. V jeden okamžik seskočilo z mostu metodou bungee jumping 245 vyznavačů adrenalinu.

Politolog Zdeněk Zbořil předpokládá rozpad okamurovců

Co voliči volbami v Ústeckém kraji vzkázali politikům? Politolog Zdeněk Zbořil k drtivému vítězství hnutí ANO uvedl, že z výsledků voleb z Ústeckého kraje, podobně jako v celé ČR, cítí touhu občanů po zázraku.

Rath zavalil soud přívalem slov, předseda senátu je prý podjatý

V minulosti chodíval někdejší středočeský hejtman David Rath do jednací síně oholen, v pondělí se v budově Krajského soudu v Praze objevil s vousatou tváří – jinak se ale příliš mnoho nezměnilo.

Psi na politických jednáních? Macronův mazlíček se vymočil v Elysejském paláci

/VIDEO/ Pokud na politická jednání s sebou berete své mazlíčky, může dojít k trapným okamžikům. Vyprávět by o tom mohl francouzský prezident Emmanuel Macron. Jeho labrador Nemo se vymočil u krbu právě během politického jednání. Prezident se snažil působit profesionálně a záležitost přejít s úsměvem.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT