„Na jednání poslaneckého klubu všichni poslanci ODS podpisem podpořili na post budoucí premiérky paní Miroslavu Němcovou. Měla tedy podporu nadpoloviční většiny všech poslanců a jednotnou podporu všech koaličních stran ODS, TOP 09, LIDEM včetně nezařazeného poslance Michala Doktora. Nyní hlavně chceme, aby v naši zemi byla dodržována parlamentní demokracie a aby Vláda ČR podle Ústavy ČR byla odpovědná poslanecké sněmovně," řekl Pavel Bohatec.

Prezident má na jmenování Jiřího Rusnoka premiérem ústavní právo. „To sice ano, ale postupoval proti ústavním zvyklostem a dopředu věděl, že tato „prezidentská" vláda nebude mít v poslanecké sněmovně dostatečnou podporu, a to ani u opozičních stran ČSSD, KSČM a VV. Je možné, že se to změní," podotkl Bohatec.

Ovlivní rozhodování ministerské posty? 

„Bude také záležet na tom, jak budou obsazována jednotlivá ministerstva, a dovedu si představit, že dojde k přehodnocení situace u jednotlivých stran, které v současné době volají po rozpuštění poslanecké sněmovny a vyvolání předčasných voleb. Zda na ně nakonec dojde, je těžké v současné době predikovat," uvedl poslanec Bohatec.

„Nicméně je důležité, aby se řešení neoddalovalo a země dlouhodobě neměla legitimní vládu, potom ať jsou předčasné volby. Situace je však velmi komplikovaná, a jaký by byl nejvhodnější státnický krok, si nyní netroufám říct. Nejvyšší představitelé parlamentních stran by měli s panem prezidentem jednat a co nejrychleji najít ústavně konformní řešení, které nebude prohlubovat nestabilitu vlády a zabrání politické krizi," uzavřel.

Senátor a starosta Čáslavi na Kutnohorsko Jaromír Strnad takový postup od prezidenta Miloše Zemana očekával. „Myslím, že se to dalo předpokládat. Prezident Miloš Zeman preferoval předčasné volby, nebo úřednickou vládu. Nedokážu si dost dobře představit, že by prezident jmenoval de facto stejnou vládu jen s jiným premiérem. Zda nakonec dojde na předčasné volby, si netroufnu odhadnout. Mnoho poslanců již nemá šanci se do parlamentu vrátit. Jak se nakonec rozhodnou, to netuším," sdělil Jiří Strnad.

Rakovničtí politici nesouhlasí se jmenováním Rusnoka

Úterní jmenování Jiřího Rusnoka premiérem nenechalo chladnými ani nejznámější politiky Rakovníka - Zdeňka Nejdla (ODS) a Marcela Chládka (ČSSD). Oba se jménem Jiří Rusnok nesouhlasí. Zatímco ale Zdeněk Nejdl předčasné volby nepreferuje, podle Marcela Chládka jiné východisko neexistuje.

„Náš názor (politické strany ČSSD, pozn. red.) je neměnný, stále trváme na předčasných volbách, koalice už toho zpackala dost," reagoval Marcel Chládek, senátor za Rakovnicko a Lounsko. Zároveň se nechal slyšet, že předčasné volby by se mohly být již v září. „Úřednická vláda je přechodná varianta. Mohla by zde být do září, než by se konaly předčasné volby," komentoval Chládek.

Jmenování Jiřího Rusnoka odsoudil i starosta Rakovníka Zdeněk Nejdl (ODS). „Je to nestandardní. Pan prezident Miloš Zeman si dělá vládu kamarádů," reagoval Zdeněk Nejdl s tím, že stojí za usnesením grémia ODS - tedy aby byla jmenována předsedkyní vlády Miroslava Němcová. „Nejsem příznivcem předčasných voleb a ani je nepreferuji. Myslím si, že Miroslava Němcová je správná volba, a to i pro samotnou ODS," dodal Zdeněk Nejdl.

Prezidentské rozhodnutí rozdělilo stát na dva tábory

S netrpělivostí čekala Česká republika na úterní odpolední projev prezidenta Miloše Zemana. Ten na tiskové konferenci oznámil jméno nového premiéra. Jak mnozí předpokládali, nominaci Miroslavy Němcové nepřijal.

Jak na krok prezidenta reagovali obyvatelé Berounska? „Prezident mohl udělat to jediné, co šlo. Paní Němcové si vážím, nemyslím si, že je spřáhnutá s ostatními, ale stejně by to pořád byla obdobná vláda jako za Nečase a podívejte, jak na tom teď republika je," řekl Josef Fišer.

Martina Hajská s rozhodnutím prezidenta nesouhlasí: „Chápu, že je to jeho ústavní právo, ale já s tím nesouhlasím. Ve chvíli, kdy námi zvolení poslanci v demokratických volbách teď dali dohromady 101 hlasů pro paní Němcovou, měl tento fakt podle mě prezident respektovat."

Karel Švihla se zase zarazil nad tím, zda už tento krok nezavání více prezidentskou než demokratickou republikou.

Naopak Miloš Zeman a jeho rozhodnutí má i řadu příznivců. „Jsem pro Jiřího Rusnoka, myslím, že je to člověk na svém místě. Ale stejně by byly nejlepší předčasné volby," míní Petr K.