A právě exstarosta Jaroslav Verner na minulém jednání zastupitelů vystoupil s elaborátem, jímž politiky přesvědčoval, aby se všichni odvolali a odstoupili. Tím ale rozpoutal diskusi, z níž nakonec jako vítěz vyšel právě starosta Lomoz. 

Někteří politici se dvakrát marně pokoušeli do programu prosadit bod jeho odvolání. Ovšem důvody neuvedli, prý je prozradí až při samotném jednání. K jednání nedošlo a důvody zamýšleného kontroverzního kroku zastupitelé svým voličů stále neprozradili.

Boleslavský deník všechny zastupitele oslovil a položil jim čtyři stejné otázky, zda jsou spokojeni se současným vedením města, co jim nejvíce vadí, co by podle nich bylo důvodem k odvolání starosty a pokud by se tak stalo, jakého vhodného kandidáta na místo Milana Lomoze navrhují. Redakce však získala jen šest odpovědí, vezmeme-li v úvahu, že zastupitelů, včetně starosty, je jednadvacet.

Důvodů je mnoho

S velkou nespokojeností se netají Jan Sýkora z Hnutí nezávislých občanů s podporou TOP 09. „Důvodů je mnoho. Samozřejmě bych je byl býval zmínil již při jednání zastupitelstva, ale vzhledem k tomu, že bod týkající se odvolání starosty neprošel o jeden hlas, nebylo nám tudíž umožněno je sdělit," vysvětlil Jan Sýkora, který byl jedním z těch, kteří zvedli ruku pro projednávání navrženého materiálu.

Ve své odpovědi tvrdí, že Milan Lomoz má jednu „úžasnou" vlastnost. Prý umí komplikovat i to, co funguje. „Není týmovým hráčem. Je to střelec, obchází radu města, jedná na vlastní pěst. Nedrží slovo. Jen slibuje, ale své sliby neplní. Nemá manažerské schopnosti a spolupráce s ním je jeden velký chaos," vyjmenoval zastupitel.

Na stejnou stranu se postavila i Petra Kuldová (nezávislá zastupitelka, zvolena však na kandidátce ČSSD), tedy z „týmu" Milana Lomoze. Ani ona nebyla konkrétnější. Důvody nespokojenosti prý starostovi řekla a dala je na vědomí stranickým kolegům i koaličním zastupitelům.

„Některé důvody jsou vážné. Vím ale, že starosta si vážnost svého pochybení připouští jen v jednom případě. Já to vidím mnohem kritičtěji," konstatovala s tím, že vždycky se najde někdo, kdo může být náhradou. Otázkou ale podle ní je, jak zdatná náhrada by to byla.

Zbytečné investování

Zastupitelé, kteří chtěli jeho hlavu, mu vyčítali zbytečné investování do městských bytů či protizákonnou opravu koupaliště. 

Rudolfu Koubovi z KSČM vadí, že se starosta proti přání voličů spojil s TOP 09, aby se posadil do čela města. Jasno má však v tom, kdo by Milana Lomoze ve funkci případně nahradil.

„Byla by to samozřejmě Jitka Tošovská z Občanů za rozvoj a budoucnost města, které dali Běláci nejvíce hlasů. Ale koho na post místostarosty? Pro mě nepřichází v úvahu nikdo ze zastupitelů za TOP 09, ani z ODS," vyjádřil se ostře Rudolf Kouba. Ti, kteří by byli vhodní z ČSSD či Občanů, nemají zájem, v ANO 2011 zase podle něj není vhodný kandidát přijatelný pro řadu zastupitelů.

Rudolf Kouba jako jediný zástupce komunistů by kandidaturu přijal pouze ve stavu nejvyšší nouze. Při hlasování se zdržel, stejně jako Jana Šťastná a Jaroslav Ježek z ODS, a Jitka Tošovská.

Zazněla i slova podpory

Milan Lomoz však nesbíral jen negativní hlasy. Na jeho obranu se postavila Jaromíra Límanová, Miroslava Votočková i Libor Šimůnek, všichni z ČSSD.

„Spekulace nechci rozvíjet, protože si myslím, že člověk ve veřejné funkci nesmí selhat. Nesmí selhat jako člověk i jako osobnost. Milan Lomoz neselhal. Věřím mu a má moji podporu," řekl Libor Šimůnek, který byl proti zařazení bodu do programu stejně jako Lukáš Voleman a Hana Dufková z Občanů za rozvoj a budoucnost města.

Starosta: Jednu chybu jsem přiznal, ale nejde o krádež, ani o korupci

Milan Lomoz, starosta Bělé pod Bezdězem, se při minulém jednání zastupitelů zapotil. Chyběl jeden hlas, který by rozhodl o jeho byí či nebytí na radnici. Co si o vzniklé situaci myslí? Skutečně se provinil a měl by opustit kancelář?

Začátek i konec minulého zastupitelstva se točil kolem vaší osoby. Někteří zastupitelé se hned dvakrát snažili do programu jednání protlačit bod o vašem odvolání. Co si o tom myslíte? Je to podle vás oprávněné? Skutečně jste se provinil natolik, že by vás to mělo stát křeslo?

Zatím jde o ohodnocení některých věcí, jestli jsou podstatné, nebo nejsou podstatné. V předloženém materiálu na zastupitelstvu nebyl jediný důkaz. Tam bylo řečeno: navrhujeme odvolání, důkazy předložíme. Nakonec se to nedostalo na pořad jednání, pokaždé chyběl jeden hlas. Očekával jsem, že v rámci interpelace padnou nějaké konkrétní informace, co je tedy špatně.

Pokud se nemýlím, několik konkrétních případů z úst zastupitelů tam padlo …

Mluvili jsme například o právě rekonstruovaných bytech v Pražské ulici. Tam jde o souboj různých názorů, jestli jsme se měli pustit do opravy, nebo ne.

A co si myslíte vy? Byty v této chvíli nejsou v dobré kondici, a pokud do nich město chce získat nájemníka, mělo by logicky investovat?

Pokud zjistíme, že jsou vadná topení, zvažujeme, zda by bylo vhodnější opravit stávající, nebo zavést úplně nové. Co se týče Pražské ulice, většina rady dospěla k názoru, že nejlepším řešením bude instalovat nové. Více konkrétních bodů jsme v rámci zastupitelstva neprobírali.

A jak nastalá nepříjemná situace působí na vás?

Vnímám, že se něco může zdát kolegům jako problém, jiní to na druhou stranu nepovažují za nic vážného, kvůli čemu by se měl odvolat starosta. Rozhodně se tady nestalo nic typu korupce, krádeže nebo podvodu. Mně se k tomu, co se uskutečnilo na zastupitelstvu, špatně vyjadřuje, protože prakticky nemám co komentovat. Nic konkrétního jsme neprobírali.

Vy sám jste s dosavadním působením na radnici spokojený? Dříve jste působil jako zastupitel, nyní jste rok starostou.

Můj problém je, že jsem sám se sebou věčně nespokojený. Myslím si ale, že se dost věcí udělalo, na druhou stranu ale vím, kolik se toho neudělalo, ať už z jakýchkoli důvodů. Když jsem si zpětně procházel body, na kterých jsme se dohodli v rámci koalice, nenašel jsem nic, proti čemuž bych se nějak provinil.

Někteří zastupitelé se ale negativně vyjadřovali ke způsobu opravy bělského koupaliště.

Ano, tady určitou odpovědnost cítím, tady se chyba stala, několikrát jsem se k ní veřejně přiznal, nic jsem netajil. Je potřeba si uvědomit, že zde nedošlo ke škodě, ani k trestněprávnímu konání a že vše bylo pro občany města. Šlo o to, aby se oprava koupaliště stihla do začátku sezony. Vnímám to jako vážnější chybu, ale na zastupitelích už je říct, zda byl toto konkrétní důvod pro odvolání starosty.

Nevnímáte takové chování třeba jako zradu zastupitelů? Minulý rok jste se v rámci vyjednávání dohodli na tom, že město budete čtyři roky vést vy, a nyní do vás střílí nejen z vlastních řad, ale i z koalice?

Snažím se vyjádření typu zrada vyvarovat, protože je to hodně zkratkovité vyjádření. Situace je daleko komplikovanější a zradou bych to určitě nenazýval.

Předpokládám, že stejný bod se zastupitelé pokusí zařadit i na další, tedy prosincové, jednání. Jste připraven na to, že by vám mohli komplikovat například schvalování rozpočtu na příští rok?

Věřím, že při jednání o rozpočtu se budeme bavit věcně. Rozpočet je v prvním návrhu postavený jako vyrovnaný s tím, že jsem dopředu avizoval, že budu navrhovat, aby se dávaly investice jako do schodkového rozpočtu, ale z peněz, které máme z minulých let.