Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Žlebská zámecká kuchyně nabídla návštěvníkům samé dobroty

Žleby /REPORTÁŽ/ - Prostředí historického objektu nasálo o sobotním odpoledni jarní nádech a přilákalo několik stovek turistů ze všech koutů České republiky. Důvodem, proč si vyrazit na zámek Žleby na Kutnohorsku, bylo také slunečné počasí. A mimo jiné tam byly zahájeny speciální velikonoční prohlídky.

21.4.2014
SDÍLEJ:

Velikonoční svátky slavili o víkendu lidé na celém okrese. Jarní atmosféra přilákala do Žlebů stovky návštěvníkůFoto: Lucie Špačková

Na jedné z prohlídek se setkávám s malou Karolínkou Slámovou, která přijela z Přelouče společně se svou maminkou. „Na hrady a zámky jezdíme čas od času. Byli jsme už na Karlštejně, na Českém Šternberku a například na Kosti. Letos jsme ve Žlebech úplně poprvé," řekla maminka malé Karolínky.

Při prohlídce dceru upoutala především velikonoční výzdoba. „Nejvíce se mi na prohlídce ale líbilo, když jsme hledali velikonoční beránky 
s modrou mašlí," prozradila Karolínka.

Čerstvé mazance

Zámecké prohlídky jsou doplněny i humornými scénkami, které hned rozechvějí bránice všem přítomným návštěvníkům. Všichni se ale nejvíce těšíme na návštěvu zámecké kuchyně, ze které se line vůně pečiva a jiných dobrot. Po příchodu nás vítá s širokým úsměvem na rtech vrchní zámecký šéfkuchař Jaroslav Cemrnoch.

„V rámci velikonoční prohlídky jsme již v půl šesté ráno s kuchtičkou Petrou roztopili společně kamna a zaděláváme těsta a necháváme vykynout," popsal brzký ranní příchod do práce.

„Děláme slané bochánky plněné uzeným masem, potom děláme také velikonoční jidáše zapletených do různých tvarů, dále malé mazance, aby ochutnali 
i naši návštěvníci a také velikonoční nádivku," vyjmenoval seznam dobrot šéfkuchař, a nám se začnou sbíhat sliny.

Odborný výklad

Společně se všemi účastníky se zadíváme na dva veliké pekáče s nádivkou. „Na nádivku se namáčí rohlíky v mléce, obsahuje čerstvé kopřivy, uzené maso, vejce, jarní cibulku 
a pažitku. Pekáč se vymaže, vloží se do něj nádivka a peče se v kamnech zámecké kuchyně," přiblížil postup přípravy nádivky Jaroslav Cemrnoch.

V kuchyni se na vaření a pečení podílí společně pět až šest kuchařů. „Je lepší, když jsme v hojnějším počtu, protože někdo musí zadělávat těsta, druhý tvaruje bochánky, další dva mají na starosti pečení u trouby, další kynárnu, pak přikládání do kamen. Máme rozdělenou práci a každý 
z nás dělá něco," uvedl šéfkuchař. Kuchyně je v provozu po celou otevírací dobu zámku.

Průvodci obohatili návštěvníky o odborný výklad 
a popis veškerého zařízení kuchyně. „Voda do zámku byla přiváděna dřevěným potrubím z nedalekého pramene do kamenné kašny tady v rohu kuchyně. Nikdy voda nepřetekla, protože zde byl vybudován přepad, který odváděl přebytečnou vodu do cisterny na nádvoří," naznačil řešení přívodu vody do zámecké kuchyně průvodce.

Výklad zaujal i paní Zuzanu z Říčan u Prahy. „Je to zajímavé a je vidět, že si lidé dříve uměli poradit," podotkla.

Noční prohlídky

Při odchodu každý z návštěvníků dostal recept na žlebské boží milosti.

Celodenní výlet na zámek je fyzicky náročný, zejména pro ty nejmenší návštěvníky. Malý stánek s občerstvením po skončení prohlídky brali doslova útokem.

„V průběhu velikonočních prohlídek navštěvuje zámek přibližně přes pět set lidí za den," vyčíslil zástupce kastelána Michal Smrčina s tím, že i po velikonočních prohlídkách bude o květnových svátcích v provozu oživená zámecká kuchyně s ochutnávkami.

„Co se týče hlavní sezony, budeme mít hodně nabitý program. Opět jsou večerní a noční prohlídky, v průběhu srpna dva druhy divadelních představení a také koncert, který návštěvníkům připomene to nejlepší z filmů a muzikálů," vyjmenoval Smrčina plánované akce.

Na konci letošního roku se opět uskuteční i adventní prohlídky.

Autor: Lucie Špačková

21.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Vteřiny dne

Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Ozbrojenci v Luhansku
5

Do ulic Luhansku vyrazili ozbrojenci. Spekuluje se o převratu mezi separatisty

Geniální tvůrce Hledá se Nemo čelí obvinění. Rád se objímal s děvčaty

Po více než 20 letech se kolegyním jednoho z nejlepších animátorů od dob Walta Disneyho Johna Lassetera podařilo obvinit ze sexuálního obtěžování. Jeho femistické kolegyně o něm totiž uvedly, že se rád objímal s ženami. Ve firmě Pixar mu prý přezdívali "Objímač“ (Hugger). Geniální animátor a režisér se podílel na filmech jako Hledá se Nemo, Toy Story nebo Příběh brouka.

Z kotle unikal plyn. Snahy záchranářů o oživení muže byly v Břeclavi marné

Okolnosti smrti staršího muže prověřují od středy policisté v Břeclavi. Obyvatel tamní Hřbitovní ulice podle dostupných informací zemřel kvůli plynu unikajícímu z kotle. Zachranáři se jej pokoušeli oživit, ale marně.

Oklamal arbitra, dostal stopku. Anglie poprvé trestá simulanta

/VIDEO/ Štvou vás teatrální pády, jimiž si fotbalisté chtějí vymodlit faul a třeba i penaltu? Nejen v Česku, ale i v Anglii bylo na začátku tohoto ročníku zavedeno nové pravidlo: za oklamání arbitra může přijít stopka. A teď mají na ostrovech (míněno v Premier League) prvního hříšníka. Stal se jím Oumar Niasse.

AKTUALIZOVÁNO

Šéfem Sněmovny byl zvolen Vondráček. V tajné volbě získal 135 hlasů

/PŘÍMÝ PŘENOS/ Předsedou Sněmovny zvolili poslanci jejího bývalého místopředsedu Radka Vondráčka (ANO). V tajné volbě získal 135 hlasů. Hlasovací lístky si vyzvedlo 197 poslanců. Proti Vondráčkovi se sešlo 14 hlasů, další dva byly neplatné. Dalších 46 poslanců svůj hlas neodevzdalo. Sněmovna také rozhodla, že bude mít pět místopředsedů. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT