Na facebookové stránce mělnického útulku se strhla vlna nevole. Místní fanouškové Mělnického sdružení ochránců zvířat stojí proti změně provozovatele. Věří Jaroslavě Tiché, Michalu Richterovi a Jaroslavu Vackovi, kteří zatím útulek provozují, a nechápou, co vedlo radní města k tomu, aby je odepsali. Jejich příspěvky na sociální síti jsou plné emocí.

Ty mírnější lze shrnout do věty: je to hodně smutné po letech skvělé práce. Jinak jde o válku mezi dvěma stranami, už na pohled je jasné, kdo stojí za stávajícím provozovatelem a kdo kope za toho nadcházejícího.

Špinit obě strany je zbytečné. Za Mělnickým sdružením ochránců zvířat skutečně stojí spousta dobré práce, kdy se rok co rok starali o až dvě stě padesát psů. A spoustu koček, o které jinde příliš nestojí. Za malou mzdu, s neslavným zázemím.

Přesto by rádi zůstali. Jejich nájemní smlouva ale k poslednímu letošnímu dni končí. „Budeme svou práci dělat až do poslední chvíle tak, abychom měli čisté svědomí. Doufám, že se nám ještě povede poslat domů co nejvíce chlupáčů," říká za stávajícího provozovatele Jaroslava Tichá.

Příští provozovatel, Dogpoint, ve svém vyjádření k mělnickému útulku píše, že jeho cílem zůstává péče o opuštěná a týraná zvířata, a nalezení nových domovů. S pozemkem, který mu zatím scházel, má naději předvést, co dokáže.

Nejde sice o místní lidi, na provozu útulku se ale mají budou podílet tři členové sdružení se čtyřiadvacetihodinovou službou a pohotovostí. Proto se také stěhují z hlavního města do Mělníka. Další členové tam mají dojíždět ve svém volném čase.

Podle mělnického starosty Ctirada Mikeše nebyly příčinou vyhlášení výběrového řízení na provozovatele útulku výhrady k práci stávajícího provozovatele. „Pro radní nebylo snadné dospět k verdiktu, shodli se ale na to, že by po letech bylo lepší změnit vizi útulku, šlo i o snížení nákladů a transparentnost účtů," vysvětlil starosta Mikeš.

Rozhovor se starostou Mělníka

Změna provozovatele mělnického útulku pro zvířata v nouzi, ke které má dojít od začátku příštího roku, vedla ke střetům fanoušků stávajícího a následujícího provozovatele na sociální síti. Deník se proto obrátil na starostu města Ctirada Mikeše, aby zjistil, co mělnické radní vedlo k vyhlášení výběrového řízení a co od změny čekají.

Proč bylo výběrové řízení na provozovatele útulku vyhlášeno?

Město vypsalo výběrová řízení na provozování několika svých zařízení, která jsou v pronájmu, vedle útulku jde i o krematorium a květinářství u hřbitova. U dalších, kempu a bazénu s letním koupalištěm, kde dobíhají smlouvy, zatím se soutěžemi nepočítá. Cílem výběrových řízení je dospět k lepším ekonomickým i provozním podmínkám.

Nebyly tedy příčinou výhrady ke stávajícímu provozovateli útulku?

Nešlo o nespojenost se stávajícím provozovatelem. V soutěži jsme ale dali přednost jiné vizi o provozu útulku, který má šanci posunout se dále. Až na dalších místech šlo o otázku snížení nákladů, kdy vítěz soutěže chce o osmdesát tisíc méně než stávající provozovatel, a o transparentnost účtů. Se stávajícím provozovatelem bylo dlouhodobé dohadování právě o rozkrytí účtů, aby bylo jasné, zda všechny peníze směřují, kam mají.

Myslíte, že nový provozovatel, který má méně zkušeností, dokáže naplnit své záměry?

Lidé ze sdružení, které dnes útulek provozuje, začínala kdysi stejným způsobem. Vracíme se tam, kde jsme byli před lety. Je to o nadšení, to je hlavní potenciál.

Na facobooku je hodně zastánců stávajícího provozovatele, může veřejnost zvrátit rozhodnutí rady?

Skutečnost je jasná, stávající provozovatel dostal k poslednímu letošnímu dni výpověď a ve výběrovém řízení uspělo jiné sdružení. Chápu, že nějaká skupina lidí se snaží prosadit svůj názor a zřejmě bude následovat ještě diskuse, ale k prvnímu lednu příštího roku začíná útulek provozovat vítěz soutěže.

Jak to bude se psy, kteří jsou teď v útulku?

Sdružení, které si od nás pozemek a zázemí pronajímá, zabezpečí všechna zvířata, která tam jsou. Podle podmínek města tam musejí být umístěni všichni bezprizorní psi, kteří se nacházejí na území města. Jak provozovatel naplní zbývající kapacitu, je jeho věcí, je samostatnou právní jednotkou. Stávající provozovatelů měl například smlouvy s řadou okolních vesnic o umístění u nich nalezených zvířat do mělnického útulku.

A co bude s kočkami?

Útulek je pro zvířata v nouzi, nejen pro psy, přestože pro ně byl původně založen. Jde tedy i o komorování koček. U dalších zvířat má město smlouvu se stanicí na záchranu ohrožených živočichů Čabárna u Kladna, jde o službu, kterou si platíme.

Jak to vypadá s novým sídlem útulku, které město plánuje?

V současné době se zpracovává studie, která by měla do budoucna řešit právě nové umístění útulku. Důvodem je stav zázemí současného útulku, který byl před patnácti lety otevřen jako provizorní řešení na dobu deseti let. Pět let už přesluhuje a je to na něm znát. Pozemek, kde by měl být nový útulek, už máme. Stavba za čtyři a půl milionu korun je ale příliš nákladná, proto hledáme dotační titul.