Ty energeticky vydatnější dokonce dokáží v danou chvíli zahnat hlad a coby katalyzátor, působí zmrzlina i opačně jako prostředek poté, kdy jsme se obědem přesytili.

Sladké potěšení je chvilkou pro malé i velké. Své o tom ví Sedmačtyřicetiletá Jitka z Kladna. Ráda totiž chodí do cukrárny v centru města. Nejraději si zajde na vanilkovou nebo jahodovou do italské cukrárny.

Dvaačtyřicetiletá Kateřina navštěvuje pro změnu slánskou cukrárnu v Palackého ulici pravidelně. Prodavačky se už ode dveří smějí, protože vědí, jaká objednávka bude následovat. „Jeden, dva, i tři kopečky do pohárku, na to čokoládová poleva a kopec šlehačky. To je to pravá letní pohoda," říká žena.

Podle oslovených majitelů cukráren na Kladensku jsou nejžádanější zmrzliny tvořené z pravých příměsí, ať už ovoce nebo kvalitní čokolády. Zákazník to pozná a rád se vrací.

„Ovocné zmrzliny jsou tvořeny z 80 procent pravého ovoce. Hitem léta jsou mangová a maková příchuť. Nejvíce se prodávají smetanové a právě ovocné jako je jahodová, malinová nebo černý rybíz. Zmrzliny máme i pro lidi trpící i potravinovou alergií. Vaříme bezlepkové a bez éček. Recepty máme přímo z Itálie, kam jezdím i na školení," řekl Antonín Pudil, majitel cukráren v Kladně i Slaném.

Další podnik, kam můžete zajít a ochutnat jak kopečkovou, tak točenou zmrzlinu, se nachází v centru Kladna. Kopečkové zde mají 13 druhů. „Hitem je Quella, která je ve třech druzích. Točená jogurtová zmrzlina s čerstvým ovocem je velmi populární. Vyrábíme ji z jogurtu a čerstvého ovoce," prozradil majitel provozovny Slávek Bambula.

Vyhlášenou zmrzlinu najdou labužníci také v nedalekých Tuchlovicích. Majitel cukrárny Darek Hrivňák Deníku řekl, že do výrobků dává čerstvé nebo mražené ovoce. „Sortiment obměňujeme podle příležitostí. Pokud jsou čerstvé jahody, děláme jahodovou zmrzlinu," řekl podnikatel.

Přestože této oblíbené potraviny prodali na Kladensku cukráři tradičně v letních měsících mnohem větší množství, než jindy v roce, kvalita neutrpěla. Spokojení jsou všichni. Prodejci, zákazníci, ale i hygienici.

Nejen prodejci, zákazníci, ale i hygienici jsou v letošním roce na Kladensku nadmíru spokojeni. Krajská hygienická stanice se sídlem v Praze v souvislosti s konzumací zmrzliny nehlásí žádný výskyt nebezpečných bakterií.

„V pěti provozovnách a výrobnách zmrzlin, které byly v okrese prověřeny, nezjistili inspektoři žádné vážné nedostatky, ani nebezpečné bakterie," potvrdila vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Praze, Marie Jechová.

Její slova doplnila kladenská hygienička Marie Krečmerová: „Ve všech kontrolovaných provozovnách bylo čisto. Zmrzlinu skladovali při správné teplotě a podávali ji tak, jak je předepsáno."

MONIKA MACHÁČKOVÁ