„Zraněný občan musí nahlásit, kdy a kde se mu úraz stal. Nejlepší je mít nějakého svědka a fotograficky zdokumentovanou celou situaci," vysvětlil postup Pavel Procházka z odboru investic a majetku v Čáslavi. „Já s ním zde věc zaeviduji, vyplníme formuláře. Sežene se vyjádření lékaře a celý spis bude odeslán na příslušná místa," doplnil.

Pavel Procházka sice řekl, že v případě úrazu se mohou poškození ozvat, zda jim to ale bude nějak platné, už jisté není. „Pojišťovny to mají lidově řečeno pojištěné. Funguje zde předpis, jaký dodržujeme všichni u vozidel. Tedy občané se mají po chodnících pohybovat podle toho, v jakém stavu jsou. Mají tomu přizpůsobit svou opatrnost," informoval úředník a příkladem uvedl situaci z minulého roku. „V loňském roce jsem tu měl asi dvanáct úrazů, odškodněn nebyl ani jeden. Jednoduše řečeno, zranění to mohou zkusit, ale šance na úspěch je malá," dodal.

Čáslavskému úředníkovi oponoval na Městském úřadě v Kutné Hoře Martin Suchánek. Podle něj požádali v Kutné Hoře o odškodné za úrazy na chodníku tři lidé a bylo všem vyhověno. „Město zaplatilo spoluúčast tři tisíce korun, zbytek hradila pojišťovna. Úrazů bylo znatelně méně než v předchozích letech," uvedl Martin Suchánek.