Právní seminář připravil a vedl profesor Karel Klíma, vedoucí Katedry právních disciplín a veřejné správy Metropolitní univerzity Praha. Jedná se o projekt, který má za úkol uvést studenty do právnického uvažování. Obsahuje pět témat, rakovničtí studenti si vyslechnou tři.

První byl výběr otázek a zajímavostí z občanského zákoníku, druhé je gamblerství a třetí návykové látky. Poslední téma vyžaduje přípravu studentů, protože součástí semináře bude simulovaný soudní spor. Za účast v seminářích obdrží studenti certifikát s výčtem probíraných témat.

Adaptace zákoníku chce čas

V úvodu profesor Karel Klíma uvedl, jak dlouho bude trvat, než si nový občanský zákoník ve společnosti takzvaně sedne: „Adaptace nového občanského zákoníku do společenského pochopení a porozumění bude trvat nejméně deset až dvacet let. Předchozí občanský zákoník byl účinný od roku 1964 a zhruba do roku 1984 se takzvaně usazoval."

Dále profesor Klíma probíral povinnosti před vstupem do soudní síně. Zmínil zákaz požívání nápojů. Vysvětlil studentům, kdo může mít uvnitř pokrývku hlavy. Jsou to pouze ženy. Tím se dotkl společně se studenty i náboženské symboliky, která je velmi zaujala. Přítomní nesmí mít pokrývku hlavy, která by zakrývala obličej. To samé platí i u povolených demonstrací, například na náměstí. Demonstrace se totiž odehrávají na veřejnoprávním prostranství a tudíž je při nich zakázáno zakrývat obličej.

Rovnost, dobrovolnost, důstojnost

Nový občanský zákoník si dal za cíl sestavit celkový model soukromého práva. Soukromoprávní vztahy jsou založeny na hlavní zásadě - a tou je rovnost. Dále je v něm kladen důraz na dobrovolnost, například při uzavírání obchodu. Rozšířen je o třetí zásadu, o důstojnost.

„Tato zásada je již v Evropě formulována, a to v Chartě práv Evropské unie. Zákoník nyní prohlubuje sebevědomí těch, kteří vstupují do různých občanských vztahů," uváděl profesor Karel Klíma.

Nový občanský zákoník tedy preferuje člověka před fyzickou osobou a také zvíře řadí do role společníka. Podle Karla Klímy je každé zvíře společníkem, i třeba had, protože přispívá k životnímu uspokojení člověka.

V souvislosti s tím se studenti ptali, jak je to se zvířetem v podnájmu. Zda ho tam může člověk chovat. Profesor Karel Klíma odpověděl, že v podstatě ano, pokud to zvláštní předpisy nevylučují. Pokud to tedy nepoškozuje jiného.