Španělské vinařství zažívá zlaté časy. Výnosnost tamní vinné révy roste a rozloha španělských vinic se zvětšuje. „Španělsko už má nejrozsáhlejší vinice, a tak není divu, že předběhne Francii a Itálii,“ povzdechl si předseda Francouzské asociace nezávislých vinařů Michel Issaly.

Francouzské vinařství se v posledních letech muselo přizpůsobit novým, nepříznivým trendům. Evropská unie snížila dotace pro vinařské oblasti a tak se vinaři více zaměřili na kvalitnější vína na úkor množství vyprodukovaného moku. Navíc se změnilo chování spotřebitelů. „Konzumace vína prošla dramatickými změnami. Dnešní mládež už víno téměř nepije,“ vysvětluje Issaly. Své udělal také zákaz reklamy na víno ve francouzských médiích.

Statistiky mluví jasně. Za posledních osm let se snížila spotřeba vína ve Francii o 2,6 procenta a do roku 2015 má klesnout o dalších 1,1 procenta. Podle studie zveřejněné před pár dny se v zemi sníží produkce vína každým rokem o 1,2 procenta. Zatímco ještě v letech 2000 až 2004 se v průměru ročně vyrobilo 52,8 milionu hektolitrů vína, v roce 2015 se očekává produkce necelých 44 milionů hektolitrů. Na vině je i to, že francouzští vinaři čelí stále ostřejší konkurenci vín z Nového Zélandu, Kalifornie a poslední dobou také z Británie.

Během letošních prvních tří měsíců vyvezla Francie o 6,1 procenta méně vína než za stejné loňské období, oproti tomu Španělé hlásí za první čtvrtletí letošního roku meziroční zvýšení exportu vína o 16,4 procenta. „Španělé na to šli mnohem chytřeji než my. Oproti nám dokázali víno včlenit do zdravého středomořského životního stylu,“ říká Issaly.