Vsingapurských laboratořích pracovali vědci japonské společnosti Kikkoman Corp dva roky na receptuře sójové omáčky, která by chutnala čínským gurmánům. Rodina předsedy společnosti Yuzaburo Mogi prý vaří sójovou omáčku podle vlastního receptu už více než 300 let.
 
Jenže japonská novinka může vČíně narazit kvůli ceně, která je pětkrát vyšší než místní výrobky. Japonci však věří vezvyšující se životní úroveň Číňanů.
 
Sójová omáčka se používá po celé východní a jihovýchodní Asii, ale její chuť a konzistence se vjednotlivých regionech výrazně liší. Japonská omáčka bývá většinou o něco sladší než čínská. Proto se odborníci vSingapuru snažili vyvinout takovou omáčku, která se bude pro čínský trh hodit a místním chutnat stejně jako domácí.
 
Podobnou laboratoř má společnost Kikkoman i vHolandsku. Vyvíjí tu výrobky odpovídající chutím Evropanů a odborníci při tom spolupracují například sregionálními kuchařskými školami.
 
I tady vzniká receptura na sójovou omáčku, která osloví západní nadšence východní kuchyně, a vplánu je i dobytí Afriky a především Jižní Ameriky, která by mohla být silným odbytištěm sójové omáčky vzhledem ktomu, jak oblíbené je tu grilované maso, kněmuž se omáčka skvěle hodí.
 
(raf)