Ugandská káva se asi zapíše na seznam obětí globálního oteplování. Respektovaná britská charitativní organizace Oxfam varovala, že zvyšování teplot do třiceti let znemožní ve východoafrické zemi pěstování kávy.

„Výhledy jsou ponuré. Pokud se teploty na celé planetě zvýší o dva stupně, stane se naprostá většina ugandského území nevhodná pro pěstování kávy. Předpokládáme, že k tomu dojde do čtyřiceti, ale spíše do třiceti let,“ uvádí se ve zprávě Oxfamu.

Druhý největší africký producent kávy po Etiopii tak možná přijde o klíčovou exportní položku. Vývoz ugandské kávy přitom v posledních letech roste. Během letošní sezony by se mělo v zemi vypěstovat 2,85 milionu balíků kávy, oproti 2,7 milionu z loňské sezony. Jenže za pár let už to bude jinak. „Podle studie Programu Spojených národů pro životní prostředí zbudou jen malá území, na kterých bude možné pěstovat kávu. Mezitím se budou muset pěstitelé kávy přizpůsobit teplejším podmínkám,“ uvádí britští odborníci.

První známky změny klimatu už Uganda pociťuje během období dešťů. První trvá od března do června, druhé přichází na přelomu října, listopadu a končí v prosinci, lednu. Množství srážek je ale poslední dobou nevyzpytatelné. Nedostatek vláhy během jarních dešťů způsobuje velké sucho, které znemožňuje pěstovat některé plodiny. Podzimní období dešťů zase přináší čím dál silnější a ničivé lijáky, záplavy, sesuvy půdy a eroze. Prozatím se ugandským zemědělcům daří minimalizovat škody napáchané nepřízní počasí. „Farmáři zvýšili investice do ugandské kávy robusta, a vývoz tudíž roste,“ uvádí Philips Gitao z Východoafrické společnosti pěstitelů kávy. Dobrou zprávou je, že ugandští zemědělci investují peníze i do výsadby odolnějších druhů kávovníků.