Oxidační stres je důsledkem nadměrné produkce volných radikálů. Ty jsou za normálních okolností vedlejším produktem metabolismu, pokud jich je ale nadbytek, tělo je přestane neutralizovat, a to může vést kfatálnímu poškození tělních tkání. Znamenat to může třeba rakovinu, onemocnění srdce či další závažná onemocnění. Vitamíny a antioxidanty umí volné radikály neutralizovat, kouření naopak stav ještě víc zhoršuje. Zvyšovat riziko srdečních chorob však umí i náš životní přístup. Lidé, kteří jsou nepřátelští a nerudní, bývají často náchylnější i ke kouření či pití alkoholu. Vezmeme-li vúvahu, že cigarety a špatná životospráva antioxidanty ničí, jsme důvodům na stopě.

Vědci zuniverzity vMinneapolis sledovali 3579 mužů a žen mezi 18 a 30 lety, kteří se zúčastnili výzkumu nazvaného „Riziko kardiovaskulárních chorob u dospělých mladšího věku“. Lékaři pozorovali hodnoty několika různých karotenoidů, což jsou barviva sbohatou zásobou antioxidantů a vitaminu E.

Lidé, kteří vykazovali na začátku studie vůči okolí nepřátelství, měli o sedm let později většinou mnohem nižší hladinu karotenoidů než ostatní respondenti. Hladina vitaminu E či lykopenu však ovlivněna nebyla.

Nepřátelské stavy tedy počet antioxidantů opravdu snižují. Zvýšené riziko u nepřátelských lidí je sice malé, ale významné, shoduje se tým doktora Tetsuya Ohira. Hlavní roli však hraje především kouření, alkohol a přehnané diety.