Pardubický perník

Perník je od pradávna známá pochoutka, která proslavila mimo jiné i město Pardubice. Perník, je pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. Výrobní proces se skládá z mnoha operací, například: příprava základního těsta, zrání těsta před dalším zpracováním, přepracování a úprava těsta před pečením, vlastní pečení, sušení, ometání, natírání povrchu perníku, příprava kvalitní bílkové polevy na zdobení, v případě barevného zdobení příprava barevných odstínů polevy, vlastní zdobení v několika etapách. V každém případě je perník, alespoň ten náš, výrobkem, který je zatím oproštěn od zbytečné chemie a přidávaných konzervačních látek.

V Česku je nejznámější pardubický perník. Recept na něj pocházel původně z Hradce Králové, ale tehdejší majitel pardubického panství Vilém z Pernštejna jej koupil.

Zdroj: archiv města Pardubice - Pardubický perník

V Pardubicích se zabývá výrobou vysoce kvalitního, měkkého a chutného ručně zdobeného perníku například firma Pavel Janoš dle rodové receptury. Historické kořeny cukrářské firmy JANOŠ sahají hluboko do počátku minulého století, kdy paní Marie Janošová, vyučená kuchařka, vyráběla cukrářské výrobky. V roce 1991 se rozhodl Pavel Janoš pokračovat v tradici a s rodiči postavil cukrářskou výrobu. Roku 1998 získal titul Cukrář-Perníkář Roku. Perníkové těsto se vykrajuje do různých tradičních tvarů, tak i tvarů, které si zvolí sám zákazník. Velmi častým motivem je zdobené perníkové srdce, motiv znaku města Pardubice, podkova, Zelená brána, různá zvířátka a postavičky. Vyrábí se i perníky s velikonočními a vánočními motivy, postavičky čerta a Mikuláše. Z plátků perníku se slepují a skládají i složitější tvary: nejčastějším motivem je perníková chaloupka, inspirovaná známou pohádkou.

Web: pardubicky-pernik.cz

Medové potěšení na jazyku

Pokud byste si rádi dali nápoj zlatavé barvy s nasládlou chutí, doporučujeme Hřebečskou medovinu. Rodinná firma produkuje medovinu od roku 2002. Dnes vyrábí 8 základních druhů medoviny a k tomu archivní a výběrové řady z dubových sudů. Díky vlastnímu včelstvu je do medoviny přidávám med se zárukou kvality. Medovina je nápoj vzniklý kvašením za účasti čisté kultury vinných kvasinek. Dále se do medoviny přidává koření a byliny podle vlastních receptur.

Více informací najdete na webu vychodnicechy.info.

Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů výrazně omezeny.  Doporučujeme vám si před vlastní návštěvou jakéhokoliv turistického cíle ověřit jeho dostupnost u provozovatele. I přes veškerá omezení ale podzim v Česku nabízí nespočet možností procházek i výletů volnou přírodou. Turistické tipy hledejte na kudyznudy.cz nebo se rovnou přihlaste k odběru Newsletteru redakce Kudy z nudy a dostávejte výběr toho nejlepšího každý týden do e-mailu! Využijte stávající situaci i pro objevování míst, která se pyšní značkou kvality Q udělovanou Českým systémem kvality služeb. 

Ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism