Na lanovce jako v obýváku

Mezi spoustu novinek letos patří například šestisedačková lanovka ve SKI Kraličák. Ta se řadí mezi nejmodernější v Česku. Navíc má vyhřívané sedačky nebo přístup k rychlé wi-fi.  Běžkaře potěší nová rolba na Pradědu, která se postará o údržbu nejvýše položených běžkařských tras v Česku. Ski areál Kouty a Červenohorské sedlo si pro letošek připravil například výkonnější sněžná děla, rozšíření parkovacích míst nebo online skipasy.

To, co hledáte, máte přímo před nosem

Nabízí 55 lyžařských středisek. Mezi ty největší patří Ski areál Kouty, Ski areál Červenohorské sedlo a Ski areál Kraličák.

Zdroj: Olomoucký kraj - Červenohorské sedlo

Ať už se rozhodnete lyžovat na malém rodinném svahu nebo v zázemí velkého střediska, můžete se spolehnout na bezpečnost, kompletní služby a zábavu pro celou rodinu. Například FUN park Kraličák ve Stříbrnicích patří mezi největší dětské ski parky v regionu.

Nejdelší sjezdovku naleznete na Ramzové. Měří více než tři kilometry. A další je hned o kousek dál – ve Ski areálu Kouty.

Pravá zimní poezie

Jízda na sjezdovkách či ve volném terénu je otázka životního stylu. Naproti tomu běžkování je hlavně o pohodě. Pohybovat se téměř neslyšně zasněženou horskou krajinou má nepopsatelné kouzlo. Klidnou jízdou po udržovaných trasách se dostanete do nejzapadlejších míst hor nebo až na samotné vrcholky Jeseníků.

Zdroj: Olomoucký kraj - Jeseníky

Upravovaných běžeckých tratí je zde zhruba 300 kilometrů. Jesenická magistrála je trasa dlouhá 114 kilometrů. Až se na ni vydáte, nespěchejte. Přenocovat můžete v několika malebných horských chatách. Magistrála začíná v Dolní Moravě, vede přes Kladské sedlo, Paprsek, Ramzovské sedlo, Keprník, Červenohorské sedlo, Švýcárnu, Praděd, sedlo Skřítek směrem do Hraběšic a končí ve Vikýřovicích u Šumperka.

Skialpinisté vítáni

Díky skvělým sněhovým podmínkám si lze i zde naplno užít skitouring. Nemusí to být pouze o namáhavém výstupu na kopec a následném sjíždění hlubokým prašanem. Můžete se vydat i na krásný výlet zimní krajinou, kdy budete mít hory jen pro sebe. Mezi oblíbená místa patří Vysoká hole, Sviní žleb, svahy Pradědu, Dlouhých strání nebo Králického Sněžníku na česko-polském pomezí.

Zdroj: Olomoucký kraj - skialpinismus

Dopřejte si relax

Po sportovním výkonu je třeba si kvalitně odpočinout. Energii po náročném dni načerpáte v nejlepších wellness zařízeních Česka. K dispozici máte třeba Termální lázně Velké Losiny, Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník či Schrothovy léčebné lázně Dolní Lipová. Mezi vyhlášené wellness resorty patří Therme Park Velké Losiny, Kolštejn a Kopřivná.

Auto nechte klidně doma

Do Jeseníků se pohodlně dostanete i bez auta. Cestovat můžete po železnici, která vede do těsné blízkosti vyhlášených zimních středisek.

Zdroj: Olomoucký kraj - chata na Šeráku

Ke sjezdovkám a hlavně k nástupním místům na běžecké tratě vás dostanou pohodlně skibusy. Ty jezdí každý víkend od ledna do poloviny března 2021. Pro všechny držitele karet YES CARD a Olomouc region Card je cesta zpět zdarma.

COVID opatření

Pohyb v přírodě podporuje zdraví a zvyšuje imunitu, proto doufáme, že si cestu na hory v zimě najdete a užijete si u nás spoustu zážitků. Lyžařská střediska nenechávají nic náhodě a návštěvnost podpoří řadou bezpečnostních opatření.

Více informací na ok-tourism.cz.

Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů výrazně omezeny.  Doporučujeme vám si před vlastní návštěvou jakéhokoliv turistického cíle ověřit jeho dostupnost u provozovatele. I přes veškerá omezení ale podzim v Česku nabízí nespočet možností procházek i výletů volnou přírodou. Turistické tipy hledejte na kudyznudy.cz nebo se rovnou přihlaste k odběru Newsletteru redakce Kudy z nudy a dostávejte výběr toho nejlepšího každý týden do e-mailu! Využijte stávající situaci i pro objevování míst, která se pyšní značkou kvality Q udělovanou Českým systémem kvality služeb.

Ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism