„Operátor již nebude moci říct, že nabízí 100 Mbit/s, když ta služba poběží stomegabitovou rychlostí jen třeba jednu minutu denně. To už nepůjde," uvedla. Deklarovanou rychlost bude muset služba splňovat 90 procent dne. Spotřebitele o tom chce ještě před Vánoci informovat v osvětové kampani.

Úřad podle ní nechce jít od začátku cestou sankcí, ale chce spíše upozorňovat. Nicméně již má informace o firmách, které se chystají záměrně nařízení regulátora nedodržovat.

ČTÚ vycházel z nedávného měření, podle kterého vykazovalo 16 procent přípojek velkou odchylku skutečné rychlosti od deklarované a v 36 procentech případů se ukázalo, že přípojky nejsou technicky schopné uváděné maximální rychlosti dosáhnout.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v Praze Vysočanech.
Aukce kmitočtů pro 5G: Vyvolávací cena je 5,4 miliardy

Připojení k internetu prostřednictvím pevných sítí využívá téměř 3,3 milionu zákazníků. Přes mobilní sítě se připojuje 10,3 milionu koncových uživatelů. Tento počet zahrnuje také účastníky využívající tzv. fixní LTE, kterých je asi 420.000.

Od ledna příštího roku rovněž úřad jako první v Evropě zprovozní Srovnávač mobilních a internetových služeb. "I to budeme samozřejmě kontrolovat, aby tam operátoři nezveřejňovali nějaké nabídky s podmínkami pod čarou. Tyto praktiky chceme v příštím roce celkem intenzivně potlačovat," dodala. Nabídky operátorů by se měly zpřehlednit, aby jim lidé více rozuměli.

První karanténa: Sekal se signál

Na jaře, kdy se veřejný život v Česku prakticky zastavil, se objevily problémy s kvalitou poskytovaných služeb. Sekal se jim obraz a stěžovali si na nízkou streamovací rychlost. Potvrzovaly to debaty na sociálních sítích. Své stesky si lidé vyměňovali třeba na Facebooku. Operátoři tvrdili, že jejich kapacity jsou dostatečné a výpadky výjimečné.

Přetížené sítě přitom v té době nebyly jen českou specialitou. Placená americká internetová televize Netflix na žádost Evropské komise snížila rychlost a kvalitu přenosu videí, aby bylo zachováno hladké fungování internetu. Dočasné snížení rychlosti streamování videí na svých platformách i na sociální síti Instagram měla také společnost Facebook. Tímto krokem chtěla zabránit hrozbě přetížení sítě.

5G vysílač - Ilustrační foto
Epidemie koronaviru a 5G nemají žádnou souvislost, jedná se o fake news

Na situaci tehdy zareagoval také Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Společně s ministerstvem průmyslu a obchodu se obrátil na tuzemské poskytovatele streamovacích služeb. Požádal je, aby dočasně tam, kde to není nutné, vysílali obraz v nižší kvalitě rozlišení, tedy nikoliv v HD nebo UHD/4K/8K, ale jen ve standardní kvalitě SD.