Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu
TÉMA

Gastronomie

Recepty z domova i ze světa

Kuchař Petr Ocknecht: Veškerý hmyz je výživově hodnotnější než maso

Březnice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu v České republice Petra Ocknechta si pochutnali odvážní labužníci v Březnici na Příbramsku. A sešlo se jich téměř dvě stě. 

Zamilujte si chutě Asie

Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.

Jarní recepty

Zapomeňte na těžké omáčky či tučné dresinky. Jarní recepty jsou nabité energií, a přitom netíží v žaludku. Zde je pár tipů pro vás.

Květinové vaření: využijte všechny dary přírody

Zeleninu a bylinky používáme v kuchyni běžně. Květy ale bereme spíše jako dekoraci, a přitom mnohé z nich jsou jedlé. A navíc z pokrmu udělají učiněné umělecké dílo.

Halina Pawlowská: doma jíme to, co chutná vnukovi

Halina Pawlowská je nejen vynikající spisovatelka a scenáristka, ale i kuchařka. O všech jmenovaných vášních navíc dokáže poutavě vyprávět…

Na kulinářském šampionátu zazářili dva kuchaři z Prahy

Praha /FOTOGALERIE/ - Česká republika se může pyšnit dalším úspěchem v gastronomii. Z mezinárodního kulinářského šampionátu ve Stuttgartu přivezli pražští kuchaři dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Sehrané duo sous-chefů Top Hotelu Praha Zbyněk Ženíšek a Radek Vach tentokrát zabodovali v kulinářsko-umělecké disciplíně zvané carving. Inspirovali je Piráti z Karibiku a animované postavy.

Zimní Chef Time Fest odstartoval famózně

Praha /FOTOGALERIE/ - Třetí ročník zimního třítýdenního gurmánského festivalu Chef Time Fest odstartoval v pražské dejvické restauraci Avantgarde. Doslova famózně. Ve čtvrtečním večeru nebylo ve známé restauraci k hnutí. U každého ze sedmi stolů bylo osm obsazených mít a jedna židle vždy volná. Na ní se střídali šéfkuchaři, který v ten večer vařili.

Historická vánoční kuchyně: také bobří ocasy a nohy

Soukromý badatel Libor Marek z Přimdy v rozhovoru pro Deník o středověké vánoční hostině a také o Jindřichu ze Švamberka.

Vegetariánská štědrovečerní večeře? Nekapr ovesný dokáže nahradit tradiční rybu

Vánoce bez kapra či řízku si dokáže představit málokdo. I hlíva ústřičná nebo celer ale mohou chutnat jako maso. Stačí vědět, jak je správně připravit.

Upečte si výborné perníčky

Vyzkoušejte recepty na perníčky, které jsou ihned ´jedlé´ - tedy nemusejí delší dobu odležet, aby zkřehly.

Bezlepkové cukroví

Uvažujete každým rokem o nových receptech na Vánoce? Vyzkoušejte zdravější variantu cukroví. Smlsnete si na něm přinejmenším tak, jako na tom tradičním a navíc vás překvapí svou lehkostí a rozmanitostí surovin. Připravili jsme pro vás pár tipů z Radčiny kuchařky bez lepku, která může být také vhodným vánočním dárkem pro všechny, kteří chtějí vařit a péct zdravěji.

Kuchtík Láďa Hruška: Mé vaření není o nechutnosti

Praha /ROZHOVOR/ - Co bude dnes k večeři? Na to se ptá spousta Čechů, kteří v minulých letech často usedali před obrazovku a hltali rychlorecepty populárního moderátora Ládi Hrušky, který je pro společnost i gastronomické odborníky hodně kontroverzní osobností. Lidé ho milují, kuchaři nenávidí. A on sám díky pořadu o vaření získal popularitu i chuť být v kuchyni.

Jakým masem zpestřit nedělní oběd? Co takhle soba, medvěda či klokana?

Hovězí, drůbež či vepřové nebo třeba kapr a pstruh. Na těchto druzích masa si tradičně pochutnáváme a ani nás nenapadne, že si můžeme dát i něco jiného.

Dýně: jak ji chutně zpracovat

Na pěstování nenáročná rostlina nabízí široké využití v kuchyni. Lze ji podávat jako přílohu, hlavní jídlo či dezert.

Na Pražském hradě začal Prague Food Festival

Praha /FOTOGALERIE/ - Podeváté zahájil v pátek Pavel Maurer v Královské zahradě Pražského hradu Prague Food Festival. Až do neděle tu milovníky dobrého jídla potěší ochutnávkami vybraných pokrmů snoubených s nápoji předních výrobců. Příchozí si budou moci vybrat různé laskominy pod širým nebem u čtyř desítek stánků. Loni této možnosti využilo na 18 tisíc lidí, kteří, jak organizátor s oblibou tvrdí, nechtějí „žít ani jíst blbě".

Festival Chřestfest přilákal téměř 900 hostů

Praha /FOTOGALERIE/ - I letos během hlavní chřestové sezóny se uskutečnil gastronomický festival Chřestfest, který každoročně pořádá největší online průvodce po restauracích Restu.cz. Během festivalu nabízelo 12 vybraných restaurací z Prahy a Brna speciální tříchodová chřestová menu za 350 korun. Přes festivalovou stránku www.chrestfest.cz udělali uživatelé 374 rezervací pro celkem 880 hostů.

Dobroty z grilu

Sezona letního posezení na zahradě začíná a grilované laskominy k němu neodmyslitelně patří. Tady jsou naše tipy na skvělé pohoštění.

Šéfkuchař Jan Punčochář: Udit se dá všechno. I máslo!

Šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Le Terroir se stal Jan Punčochář už ve 23 letech. Za jeho desetiletého působení restaurace opakovaně získala michelinské ocenění Bib Gourmand. Dnes tento originální kuchař čaruje v kuchyni restaurace Grand Cru, která se rychle stala populární mimo jiné i proto, že tu dělají výborné uzené speciality.

Beránek nebo kuře s nádivkou. Deník přináší čtyři velikonoční recepty

Ke svátkům jara neodmyslitelně patří také dobré jídlo. Deník Rovnost oslovil šéfkuchaře brněnské restaurace U Dřevěného stolu Jiřího Dlapku, který pro čtenáře připravil čtyři recepty na jídla, která nesmí chybět na žádném svátečním stole.

Velikonoční recepty

Svátky jara se blíží. Inspirujte se tradičními recepty a jejich variantami. Jsou plné zdraví a síly.

Odbornice na zdravou výživu: Můžeme jíst všechno. Otázka je, zda chceme

Víte, co je raw food nebo také živá či syrová strava? Wlasta Hlinková, odbornice na zdravou výživu, to nejen ví, ale sama tyto pokrmy vymýšlí a nejí téměř nic jiného.

Alcron a La Degustation si i letos udržely michelinskou hvězdu

Praha - Pražské restaurace Alcron v hotelu Radisson a La Degustation Bohême Bourgeoise znovu obhájily jednu hvězdu v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin. Ocenění Bib Gourmand, které se uděluje podnikům s kvalitním jídlem za rozumnou cenu, potvrdily restaurace Divinis, Aureole, Sasazu, Aromi a Sansho. "Nového Biba získala Praha díky restauraci Na Kopci," informoval dnes Daniel Cahel z českého zastoupení společnosti Michelin.

Recepty pro zdraví

Vyzkoušejte mrkvové koláčky nebo salát s klíčky, jablky, mrkví a kedlubnou.

Norský losos pomůže doplnit potřebné látky

S příchodem zimy, kdy se zkracují dny, chybí lidskému organismu vitaminy ze slunečního svitu. Jak je doplnit? Buď můžeme utrácetza potravinové doplňky, nebo si můžeme dát norského lososa, což je jistě chutnější a zároveň zdravější. Jeho konzumace je totižjedním ze způsobů, jak doplnit Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B12, D a antioxidanty.

Za nejlepší kuchyní dle Michelina musíte letos do Savojských Alp

Držitelem prestižních tří hvězdiček ve známém Michelinově průvodci, který hodnotí kvalitu francouzské gastronomie, se pro rok 2015 stala restaurace La Bouitte v Savojských Alpách. Kuchařem roku byl prohlášen 46letý Yannick Alléno, který řídí restauraci Pavillon Ledoyem u pařížské třídy Champs-Elysées. Informovala o tom agentura AFP. Celkem autoři průvodce ocenili 609 podniků.

Deník radí: Zahřejte se! Zima není jen o grogu a svařáku

Není to jen čaj, svařák, medovina nebo punč, které dokážou v zimě zahřát na těle i u srdce. Teplý se dá pít i v poslední době oblíbený cider, jindy vychlazené pivo nebo silnější destiláty. Co by vám mohlo zachutnat, jak si nápoj připravit a na co si dát pozor?

Upečte ze zbytků vánočního cukroví jedinečný závin nebo koláč

Možná jste se ho přejedli, ale vyhodit je by byla škoda. S vánočním cukrovím se dá doslova kouzlit. Jednoduše se promění v docela jiné pečivo.

Dita P.: Láska je nejdůležitější ingredience

Dita Pecháčková, spisovatelka a moderátorka pořadu České televize Deník Dity P., má stále velké kuchařské plány. „Na jaře máme v plánu začít s novou sérií," řekla v rozhovoru pro Deník novopečená maminka.

Něco lahodného pro zahřátí

Až budete už podesáté za den zalévat pytlík s čajem horkou vodou, možná vás napadne, že byste mohli udělat změnu a připravit si nějaký neobvyklý horký nápoj. Tady je několik receptů na jeho přípravu.

Jak si upéct skvělou Svatomartinskou husu? Tady jsou rady šéfkuchaře

Dozlatova upečené, křehké husí maso se dvěma druhy zelí a knedlíků bude během nadcházejících svatomartinských hodů připravovat v prostějovském H Clubu Martin Rada.

Šetřete, ale neošiďte se

I levná jídla bez masa mohou být chutná. Přesvědčte se sami a připravte si některý z následujících pokrmů.

Ryba z grilu potěší každého gurmána

V seriálu o vaření a grilovaní kuchař Vladimír Klofanda prozradí recepty na lehká jídla. I rybí speciality jsou velmi snadné na přípravu a navíc chutné.

Podušené hřiby vydrží v mrazáku i dva roky

Plné košíky hříbků, ale co s nimi? Najednou se vše sníst nedá. Navíc v zimních měsících přijde teplá houbová polévka nebo dobrý gulášek vhod víc než v závěru léta. Na to, abychom si na těchto dobrotách mohli pochutnat i po sezoně, naštěstí existuje mnoho lahodných receptů.

Filip Sajler: Chlap si musí umět poradit v každé situaci

Zkušenosti získal v prestižních zahraničních restauracích a úspěšně vařil za český národní tým. Řád zlaté vařečky sice nemá, ale kdyby se uděloval, nejspíš by ho získal. Zatím se může pochlubit zlatou medailí, kterou si před několika lety vyvařil s českým národním týmem kuchařů a cukrářů na světové kuchařské soutěži v Glasgow, a dalšími oceněními ze světových soutěží nebo kuchařské olympiády. Protože za mimořádně důležité považuje kvalitní suroviny, pustil se nedávno do nového projektu – takzvaného Pankráckého Rynku. Ten nabízí na jednom místě kvalitní suroviny a výrobky od pekaře přes řezníka a zelináře až po „babku kořenářku".

Houbové hody

Díky teplému počasí, občasným bouřkám a přeháňkám začaly růst houby. A protože houbaři hlásí bohaté úlovky z různých koutů Čech a Moravy, nabízíme jim pro inspiraci zajímavé recepty.

Jedlé květy mohou být zajímavým doplňkem pokrmů

Praha - Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.

Roste i chutný kotrč, co si z něj uvařit?

Kromě notoricky známých hub se nyní dá najít v lesích v regionu například sluka svraskalá, hřib borový nebo kotrč.

Jak udělat na grilu šťavnatou krkovici? Maso nerozklepávat

Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: „Nejen v Čechách patří k nejoblíbenějším steakům vepřová krkovice," říká Petr Stupka.

Dobře grilovat znamená s chutí si vyzkoušet různé věci

Dlouhé  a teplé večery svádějí  k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.

Grilovaná žebírka potěší každého

Vepřové maso nepatří mezi dietní jídla. Dobře připravená žebírka však zaženou myšlenky na štíhlou postavu okamžitě.

Překvapte své nejbližší a připravte jim ochucenou grilbagetu se špízem

K letnímu grilování a posezení s přáteli přináší gastronomický specialista Petr Stupka jeden z jeho nejoblíbenějších kulinářských triků.

V letních dnech je k obědu nejlepší zeleninový salát

Chuť na klasiku, jako je vepřo-knedlo-zelo nebo řízek, nemá v horkých dnech každý. Ideální je tedy vařit lehká jídla, případně si udělat salát.

Udělat hamburgery zvládnou i méně nadaní kuchaři

Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně. Přinášíme recept na letní jídlo, které se hodí na posezení s přáteli a chutná dětem.

ON-LINE rozhovor o letním grilování s kuchařem Lukášem Pištělákem

Ptejte si již nyní. Sedmadvacetiletý kuchař Lukáš Pištělák z Kroměříže začínal jako kuchař na Farmě Bolka Polívky, dlouho pracoval na Ranči v Kostelanech a také v restauraci Atrium v Otrokovicích. Bude vám odpovídat ve čtvrtek 26. června od 17 do 18 hodin.

Dobroty pro nejmenší

Červen a hned jeho první den patří dětem.

Grilování: jde to i zdravě?

Mnohým nešvarům se dá vyhnout a z jídla na ohni udělat pochoutku, která vám neuškodí, zvolíte-li vhodné suroviny a způsob úpravy.

Vladimír Palička: S masem se musíte pomazlit

Chystáte se grilovat? V tom případě zahoďte vakuově balené maso ze supermarketu, jděte k řezníkovi a nechte si ukrojit pět až šest centimetrů tlustý steak. Vynikající kuchař a odborník na grilování Vladimír Palička by vám jistě doporučil jihoamerické hovězí.

Pravý bulharský šopský salát by neměl být přehnaně slaný

Šopský patří mezi nejoblíbenější evropské saláty. Jeho název nepochází ze slova šopa neboli bouda, ale jmenuje se podle oblasti v Bulharsku. Patří mezi typická bulharská jídla, podává se k většině jídel, Bulhaři ho jedí v podstatě místo polévky.

Tradiční irský masový koláč

Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

  • 1
  • 2

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT