Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu
TÉMA

Pivo

Na území Česka se jedná o nejkonzumovanější alkoholický nápoj. Pivo je považováno za jeden z českých symbolů a od roku 2008 je název české pivo chráněno jako zeměpisné označení

Levnější pivo v restauracích? Nižší daň pomůže nanejvýš hostinským

Na první pohled to vypadá jako dárek pro pivaře. Vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) dnes projedná změnu daňových zákonů. Plánuje i snížení DPH na točené pivo v hospodách ze základní sazby 21 procent na druhou sníženou sazbu 10 procent. Podle výrobců se však pro spotřebitele nic nezmění.

Ve světě žádaný český slad a chmel. Ohrožují je sucho i úbytek půdy

/INFOGRAFIKA/ Českým výrobcům sladu se loni dařilo. Ve 28 sladovnách v zemi vyrobili 546,5 tisíce tun sladu, což je o půl procenta více než v předchozím roce. „Bylo to historicky druhé největší množství vyrobeného sladu na našem území,“ řekl Richard Paulů, šéf sladoven Soufflet, jež se na produkci českého sladu podílejí asi ze 65 procent. Rekordní výrobu ve výši 548 tisíce tun čeští sladovníci zaznamenali v roce 2015.

Hospody lákají nejen na zelené pivo, Velikonoce přejí speciálům

Od velikonočního Zeleného čtvrtka tradičně táhne pivaře do hospod zelené pivo. Například pivovar Starobrno letos tuto svou specialitu uvařil už potřinácté. Neobvyklou barvu, chuť i hořkost nápoji, který tehdy vymysleli sami zaměstnanci pivovaru, dodává výluh z několika bylin včetně kopřivy.

Regionální pivo na čepu chybí. Pípy drží velké pivovary

Petr Doseděl z Vyškova má rád dobré pivo z malých regionálních pivovarů. Sehnat je ale v místní hospodě nebo restauracích je podle něj jako hledat jehlu v kupce sena. „Regionální piva na čepu nejsou. Zdá se mi, že se jich hospodští bojí. Všichni chtějí jen velké značky, ale aby zkusili i něco jiného, to ne,“ tvrdí muž.

V Krkonoších vznikl nový pivovar, v Peci vaří ležáky Sněžka

Na Boudě Máma v Peci pod Sněžkou otevřeli další krkonošský pivovar. Pěnivý mok, který vzniká pod nejvyšší českou horou, dostal příznačný název Sněžka. Vaří se v několikastupňových variantách: k mání je spodně kvašená desítka, dvanáctka, jedenáctka černá, svrchně kvašená třináctka černá a speciální šestnáctistupňové pivo, konkrétně 16,03 stupňů, podle výšky Sněžky (1603 metrů n. m.).

AKTUALIZOVÁNO

S plechovkou a o samotě. Pivaři prchají z hospod domů

/ANKETA/ Zákaz kouření vyhnal mnohé pijáky piva z lokálů. Lahve nahrazuje plech. Potíž je však s jeho tříděním.

Pivní degustátorka: Ženy hledají v pivu jiné chutě než muži

/ROZHOVOR/ Věru Lehovcovou přivedla k pivu práce v laboratoři. Ochutnávání piva pak zcela propadla a nyní vede kolektiv patnácti degustátorů. V laboratoři řídí stejný počet mužů jako žen a jak sama říká, degustovat umějí obě pohlaví stejně, odlišnosti nachází jen v citlivosti na různé chutě.

Hospody krachují, ale Rohozečtí si zájem o sudové pivo pochvalují

Vloni se v Pivovaru Rohozec pyšnili výstavem přibližně 69 tisíc hektolitrů piva. Letos by to mělo být stejně, možná malinko více. Tvrdí to František Jungmann, předseda představenstva Pivovaru Rohozec. 

Čechy baví pivní turistika. Chtějí podporovat lokální podnikatele

Tuzemští spotřebitelé stále častěji navštěvují regionální pivovary rodinného typu, kterých jsou už více jak čtyři stovky. Tři turisté z deseti dokonce města s malými pivovary vyhledávají jako cíl výletu nebo místo pro trávení dovolené. Testování regionálních piv se tak začíná stávat turistickou atrakcí. 

AKTUALIZOVÁNO

Pivaři, pozor, není Jarošov jako Jarošov. Novinka od Heinekenu konkuruje

Jaký je rozdíl mezi jarošovským pivem a pivem Jarošov? Záludnost otázky nemusí být fanouškům malého pivovaru, který před rokem navázal na dlouholetou tradici vaření piva v Jarošově, na první pohled patrná.

Den výčepního: Co vše musí zvládnout?

Řemeslo výčepního je tradiční české povolání. Výčepní nejsou jen ti, kdo čepují a nosí hostům pivo, ale jsou to tváře podniku - osobnosti, které musejí precizně ovládat pivní teorii i praxi a díky skvělému servisu a příjemnému vystupování se k nim zákazníci rádi vracejí. Co všechno musejí zvládnout za jediný den? Nejméně 10 kilometrů v nohách, 500 načepovaných piv, bezpočetně přání „na zdraví“ a veselé konverzace se štamgasty jsou pro ně denní rutinou.

Radegast uvařil na léto nové pivo. Ráznou desítku

Nošovičtí sládci v těchto dnech uvedli na trh nové pivo hořké osvěžení nazvané Radegast Rázná 10.

Létající sládci. Ve světě vaří naše pivo

Jaké je nedostatkové „zboží" domácí výroby? Český sládek. O naše minipivovary mají zájem nadšenci z celého světa.

Ekologické pití pro heavymetalisty. Na festival ve Wackenu staví pivovod

Open air festival v severoněmeckém Wackenu zvýší každoročně v srpnu počet lidí pohybujících se v tomto malém městečku z 1800 na až 75 tisíc. Protože je festival věnovaný heavymetalové hudbě, patří k ní pochopitelně i dostatek dobrého moku. Místo desítek kamionů se sudy piva přivede populární nápoj do festivalového areálu pivovod. Jeho stavba už byla zahájena. Ten dopraví rychle a bezpečně pivo z městečka až k místu, kde se akce koná.

Pivovar Vyškov zastavil výrobu. V podniku zbylo 10 zaměstnanců

Zatímco začátkem dubna potvrdilo vedení Vyškovského pivovaru útlum výroby, o několik týdnů později už se ve Vyškově mluví o jejím úplném zastavení. Problémy, o kterých jako první informoval Vyškovský deník Rovnost, tak zřejmě vyřeší až ukončení soudního sporu mezi nájemcem pivovaru a jeho pronajímatelem.

Speciály a export aneb Co pomůže větší spotřebě piva?

Minipivovary z Ostravska odhadují, co by mohlo pomoci vyšší konzumaci piva, která za poslední roky stagnuje. Je ale nárůst spotřeby reálný?

Piva se v Česku loni uvařilo nejvíc v historii

/INFOGRAFIKA/- Lidé přicházejí na chuť silnějším druhům národního moku. Spíš si ho dají doma. A nejvíc za něj utratí na jihozápadě republiky.

OBRAZEM: Pohled přímo z kádě. Ve Znojmě představili novou expozici pivovarnictví

Historická varna znojemského městského pivovaru nabízí od pátku novou stálou expozici pivovarnictví. Slavnostně ji otevřeli představitelé města, ministerstva zemědělství a Národního zemědělského muzea. Dominantou expozice je právě původní technologické vybavení varny z roku 1930, vyrobené v plzeňských Škodových závodech.

Samosprávy odmítají senátní úpravu registru smluv. Kvůli pivu

Starostové z celé České republiky zásadně nesouhlasí se senátní novelou zákona o registru smluv. Podle nich je diskriminační a stanovuje nerovné podmínky pro podnikání. Zjednodušeně říká, že budějovický Budvar je víc než strakonický Dudák. Tedy: zatímco by jihočeský národní pivovar jako jediný subjekt nemusel zveřejňovat smlouvy v registru, obecním, státním a krajským firmám by tato povinnost měla zůstat. 

AKTUALIZOVÁNO

Budvar má nového šéfa, Petr Dvořák byl manažerem v Prazdroji

Ministr zemědělství Marian Jurečka v pondělí představil nového ředitele Budějovického Budvaru. Stane se jím Petr Dvořák, bývalý šéf mezinárodního marketingu Plzeňského Prazdroje. Informaci Deníku potvrdila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Britské úřady nečekaně zadržely zásilku českého piva. Dovozci hrozí krach

Skotský podnikatel Simon Laird před třemi lety začal jako jeden z prvních dovážet do Velké Británie česká regionální piva, teď ale čelí nečekaným problémům. Britští celníci mu bez vysvětlení zadrželi zboží za několik tisíc liber a Lairdově firmě Premium Czech Beers proto hrozí krach.

V Měšťanském pivovaru Kutná Hora pokřtili nově uvařené pivo

/FOTOGALERIE/ - První várka piva z nově otevřeného Měšťanského pivovaru Kutná Hora spatřila světlo světa minulý pátek a v mnoha hospodách a restauracích se po ní doslova zaprášilo.

Plzeňský Prazdroj už je japonský, převzala ho skupina Asahi

Japonská skupina Asahi v pátek 31. března převzala Plzeňský Prazdroj. Největšího výrobce piva v ČR koupila s dalšími čtyřmi evropskými pivovary. Dá za ně téměř 200 miliard korun.

Nedostatek sládků má pomoci řešit rekvalifikační kurz

Nedostatek sládků, především v minipivovarech, má pomoci řešit rekvalifikační kurz pivovarnické a sladovnické práce. V květnu ho spustí brněnská Beer Academy ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně. Řekl to zakladatel Beer Academy David Janda. V Česku je přes 300 minipivovarů a jejich počet vytrvale roste. Pro malé provozy je tak stále složitější sehnat vyškoleného sládka.

Ministr Jurečka zatím jména kandidátů na šéfa Budvaru nedostal

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zatím nejužší seznam tří kandidátů na šéfa národního podniku Budějovický Budvar od ministerské komise nedostal. Jakmile ho získá, bude se snažit se zájemci setkat a co nejrychleji ředitele jmenovat, řekl. Místo je oficiálně neobsazené od začátku letošního roku, kdy ve funkci skončil dlouholetý šéf podniku Jiří Boček. Podle člena komise Karla Melzocha komise zasedala ve středu a vybrala několik kandidátů.

Hospodští kazí pivo, myslí si štamgasti. Za komunistů to ale lepší nebylo

Jen necelá polovina lidí je podle průzkumu spokojena s pěnivým mokem točeným v hospodách.

Pivovarem čtvrtstoletí se stal Zubr. Na Pivexu letos soutěžilo 76 značek

Čtyřiatřicet úspěchů si připsal za čtvrtstoletí pivních klání přerovský pivovar Zubr. Jako pivovar čtvrtstoletí ho ve čtvrtek večer ocenila porota degustační přehlídky Pivex v Brně. „Dlouhodobě soutěž potvrzuje vysokou a vyrovnanou kvalitu českého piva," okomentoval výsledky organizátor Richard Morávek.

Zpátky do hospod. Lidé se vrací k točenému pivu

/ANKETA/ Několikaletý propad sudového piva se podařilo zastavit, naznačují první data za loňský rok.

Šéfa Budvaru bude vybírat člen americké komory. Opozice: Hrozí střet zájmů

Nového ředitele Budvaru bude vybírat společnost Constellation. V jejím čele stojí Jan Brázda, který zároveň funguje na významné pozici v Americké obchodní komoře. Předseda komunistů Vojtěch Filip se obává střetu zájmů.

Starobrno uvařilo přes milion hektolitrů piva. Spotřebu zachránil teplý podzim

Brno - Starobrněnský pivovar v loňském roce uvařil znovu víc než milion hektolitrů piva. Poprvé překonalo Starobrno milionovou hranici výstavu v roce 2010. Důvodem byla instalace linky na plnění piva do plastových lahví, která v té době byla jediná v České republice.

Pivní speciály se staly hitem, sudy už téměř odhalují dno

Jižní Morava – Značný zájem je o pivní speciály, které před vánočními svátky navařili majitelé pivovarů v příhraničních regionech jižní Moravy. Některé druhy jsou již téměř vyprodané. Mnozí pivovarníci se shodují, že právě v chladném počasí je vhodné sáhnout po hutnějších a silnějších pivech.

Nejlepší pivo na světě mají pravděpodobně v Náchodě

Královéhradecko, Náchod - „Nejlepší pivo na světě" náchodský pšeničný Primátor Weizenbier opět potvrzuje svou kvalitu a dominuje na nejedné degustační soutěži doma i v zahraničí.

Studie: Nemírné pití piva má zhoubný dopad na zdraví Čechů

Brno - Nemírné pití piva má podle nové studie zhoubný dopad na zdraví Čechů. Odborníci z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně porovnali údaje o stravě a nejčastějších onemocněních ve 42 zemích. Dospěli k závěru, že by si Češi měli dávat mnohem větší pozor na alkohol, ale také na brambory a obiloviny. Výzkum je k dispozici na webu časopisu Food and Nutrition Research.

Experti si oddechli. Prazdroj koupili Japonci

Plzeň /INFOGRAFIKA/- Prodej Plzeňského Prazdroje dopadl asi nejlépe, jak v dané situaci dopadnout mohl. Myslí si to aspoň někteří experti, kteří se v pivovarské branži pohybují. „Z těch subjektů, které o pivovar projevily zájem, je tato volba nepřekvapivá, protože Asahi je pivovar. Vítáme to. Nečekáme přitom žádné změny," uvedl předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich.

AKTUALIZOVÁNO

Prazdroj koupí japonská Asahi. Za pivovary zaplatí skoro 200 miliard

Japonský pivovar Asahi Group Holdings se dohodl na převzetí Plzeňského Prazdroje a dalších východoevropských značek SABMilleru, které dohromady za 7,3 miliardy eur (197,3 miliardy korun) koupí od společnosti Anheuser-Busch InBev. Jde o zatím největší převzetí zahraničních pivovarnických aktivit ze strany některého z japonských pivovarů.

Ze souboje o Prazdroj vypadla americká Bain Capital

Londýn - Seznam zájemců o převzetí Plzeňského Prazdroje a dalších východoevropských značek pivovarské skupiny SABMiller se zúžil, ze souboje odešla americká investiční společnost Bain Capital. Agentuře Reuters to dnes sdělily informované zdroje. Za favorita na koupi prodávaných aktiv je podle nich nadále považována japonská pivovarnická společnost Asahi Group.

Něžný Barbar z Nymburka je nejlepší pivní speciál pro letošní rok

Nymburk - Postřižinské pivo má stále větší úspěchy nejen v našem regionu. Neztratilo se ani v celorepublikové soutěži Cerevisia Specialis - Pivní speciál roku 2016. Mezi polotmavými a tmavými speciály vyhrál Něžný Barbar, Sváteční speciál obsadil třetí příčku v kategorii světlých speciálních piv.

Pardubický pivovar bude vařit v minipivovaru speciální piva

Pardubice - Kromě běžné produkce bude Pardubický pivovar vařit speciální piva. Nový minipivovar Arnošt první várku dokončí na začátku prosince. Kapacitu bude mít až 10.000 hektolitrů ročně. Dnes to řekl Martin Koudelka z pivovaru.

Atmosféra v hospůdkách má své kouzlo, jenže slevy v supermarketech také

Kolínsko - Jak se daří hospodským a tradičnímu českému pěnivému moku na Kolínsku? Pláčou výčepní, protože lidé šetří a koupí si pivo raději v akci v supermarketu a vypíjí doma u televize, nebo se „svých" hospod stálí štamgasti nadále drží?

V restauracích bylo nabito po revoluci, pak zájem postupně utichal

Beroun - Na Husově náměstí v Berouně provozuje už dvě desítky let restauraci Arabadzis Lambros. Jak už jeho jméno napovídá, rodina pochází z Řecka. Přestože pivo v této zemi není tradičním nápojem, Arabadzis Lambros se za ta desetiletí se zlatavou tekutinou i s hosty, kteří pivu holdují, naprosto sžil.

Chutě štamgastů se nezměnily ani po letech, svěřil se hostinský

Louňovice pod Blaníkem /ROZHOVOR/ - V pohostinství pracuje již řadu let. Petr Stojánek vlastní Zámeckou hospodu v Louňovicích pod Blaníkem na Benešovslu a díky tomu ví, jaké pivo chutná zákazníkům nejvíce.

O Zlatý pohár Pivex bude letos soutěžit 40 značek

Brno - V jubilejním 25. ročníku soutěže o Zlatý pohár Pivex 2017 bude soutěžit 15 pivovarů. Letos přihlásily celkem 40 značek, o pět méně než v loňském roce. Novinářům to řekli pořadatelé. V Brně dnes začalo první kolo hodnocení. Soutěží se tradičně v pěti hlavních kategoriích, kterými jsou světlý ležák, světlé výčepní pivo, nealkoholické pivo, tmavé pivo a poslední kategorií jsou míchaná piva.

V Plzni vyrostl druhý největší pivovar s druhou největší hospodou

Plzeň - V Plzni vyrostl po Prazdroji druhý největší pivovar Beer Factory s druhou největší restaurací. Postavili je poblíž centra místní podnikatelé v pivovarnictví a gastronomii. Roční kapacita minipivovaru je 2000 hektolitrů, otevře se v úterý, řekli majitelé Josef Krýsl a Viktor Starý. V Plzni jsou ještě další čtyři minipivovary.

Znojemský pivovar slaví rok fungování. Slibuje více piva i další úpravy

Znojmo – Více než dvojnásobné množství piva hodlá vyrobit příští rok Znojemský městský pivovar. Nynější výstav dvou tisíc hektolitrů holdají zástupci pivovaru navýšit na pět tisíc hektolitrů. Ani s tím se ale nespokojí. „Za další rok by mohl pivovar produkovat až deset tisíc hektolitrů piva," sdělil ředitel pivovaru Miroslav Harašta.

Sládkem roku 2016 se stal ten z nymburského pivovaru

Nymburk /ROZHOVOR/ - Na výrazném vzestupu kvality nymburského piva se nemalou měrou podílí sládek Bohumil Valenta, který se pro letošní rok stal nejlepším sládkem v České republice.

První pivo z Měšťanského pivovaru Kutná Hora bude k ochutnání v březnu

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Rok a půl od schválení prodeje kutnohorského pivovaru je obnovení vaření piva v jeho prostorách blízko svému cíli. Vařit by se mělo začít v lednu roku 2017, první pivo pak světlo světa spatří v březnu.

Frýdlantský pivovar musel investovat do rozšíření výroby

Frýdlant (Liberecko) - Zámecký pivovar Frýdlant musel dva roky po obnovení výroby investovat zhruba 66 milionů korun do dalšího rozšíření. Kapacita varny ani ležáckých sklepů už nestačila poptávce, zákazníky museli odmítat. Pivovar začínal s kapacitou 1000 hektolitrů ročně, dnes jsou tu schopni díky nové technologii uvařit až 40.000 hektolitrů stejně jako v dobách, kdy frýdlantské panství patřilo rodu Clam-Gallasů. Letoší produkce bude ale kolem 5000 až 6000 hektolitrů.

Krušovické pivo se vyváží do více než 30 zemí, jejich počet roste

Krušovice (Rakovnicko) - Krušovické pivo se vyváží do více než 30 zemí, letos jejich počet vzrostl zhruba o deset. Ze skupiny Heineken ČR je to nejvíce exportovaná značka. Letošní investice do krušovického pivovaru dosáhly přibližně tří milionů eur (81 milionů korun), uvedla mluvčí Heinekenu ČR Jana Austová Pikardová.

Sdružení přátel piva: Pivovarem roku už podruhé Hubertus Kácov

Frýdlant (Liberecko) - Pivovarem roku se letos stal podle Sdružení přátel piva už podruhé Pivovar Hubertus z Kácova na Kutnohorsku, a uhájil tak svůj loňský primát. Minipivovarem roku je pražský Klášterní pivovar Strahov. V dalších kategoriích podle druhů piv uspěl Rodinný pivovar Bernard a Klášterní pivovar Strahov známý svou bohatou nabídkou sezonních piv. Sládkem roku se stal Bohumil Valenta z Hrabalova Postřižinského pivovaru. Výsledky ankety dnes zveřejnili pořadatelé v Zámeckém pivovaru Frýdlant na Liberecku.

Ministr Jurečka uvažuje o rozšíření výroby Budvaru za hranice Budějovic

České Budějovice - Ministerstvo zemědělství zvažuje zvýšení kapacity českobudějovického pivovaru Budvar, rozšíření jeho výrobního portfolia a uvažuje, že by se výroba národního podniku mohla rozšířit i za hranice Českých Budějovic. Informaci uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT