Dvojnásobná grandslamová vítězka v deblu začátkem listopadu zveřejnila, že se stala obětí sexuálního napadení někdejším čínským vicepremiérem. Od té doby byla nezvěstná a objevila se až nedávno ve videích stranických médií.

Záběry byly zveřejněny poté, co se za tenistku postavily hvězdy jako Novak Djokovič nebo Serena Williamsová a WTA pohrozila zrušením turnajů v Číně. S Pcheng Šuaj se pak spojil šéf MOV Thomas Bach, kterému hráčka řekla, že je v pořádku a v bezpečí.

Čínská tenistka Pcheng Šuaj na Wimbledonu.
Další „důkaz“? Zmizelá čínská tenistka se objevila na videu, svět ale nevěří

Postoj WTA k případu to však nezměnilo. "Bylo dobré ji na těch videích vidět, ale naše obavy o její bezpečí a možnost komunikovat bez cenzury a nátlaku to nijak nezmenšilo," citovala agentura Reuters mluvčí WTA.

"Ani videohovor (s šéfem MOV) nezměnil náš požadavek, aby obvinění ze sexuálního napadení bylo důkladně, férově, transparentně a bez cenzury vyšetřeno. Právě obvinění je naším hlavním důvodem k obavám," uvedla mluvčí WTA.

Důkazy by měly stačit?

Za tenistku se v neděli postavil také francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. V rozhovoru pro televizní stanici LCI vyzval Čínu, aby nechala Pcheng Šuaj promluvit, jinak to bude mít diplomatickou dohru. Konkrétní však nebyl.

Čínská tenistka Pcheng Šuaj.
Falešné fotky, falešný e-mail? Tenisový svět tlačí na Čínu, ve hře jsou miliardy

Šéfredaktor stranického listu Global Times, který videa s tenistkou zveřejňoval na sociálních sítích, se proti kritice ohradil s tím, že "všem, kterým na Pcheng Šuaj záleží, by záběry měly stačit jako důkaz toho, že se má dobře".

"Těm ostatním nestačí žádné množství důkazů, protože jim jde zjevně jen o útok na Čínu a o bojkot zimních olympijských her v Pekingu," napsal na Twitteru.