„Udělám všechno pro to, abychom vyhráli pohár," slíbil po bitvě s Nicolásem Almagrem.

Máte za sebou pět náročných setů. Jak moc jste teď unavený?

Co myslíte? (úsměv) Unavený samozřejmě jsem, hráli jsme čtyři hodiny. Ale věřím, že na sobotní čtyřhru budu připravený.

Nečekal jste, že zápas s Almagrem zvládnete ukončit už dříve?

On hrál velmi dobře. Měl jsem tam pár šancí, ve čtvrtém setu jsem to už mohl ukončit, ale bohužel jsem udělal chyby a nezvládl jsem to.

Ve čtvrtém setu jste prohrál v tiebreaku, ale zdálo se, že vás to spíš nakoplo…

Je pravda, že v tom tiebreaku jsem dal Almagrovi zbytečně velký náskok. Ale pak jsem se myslím zlepšil a v závěru tiebreaku jsem byl lepší, i když jsem nakonec prohrál. To mi dodalo síly do pátého setu, hodně sil mi do žil vlili také diváci.

Zmiňujete diváky. Pomohlo vám domácí publikum?

Jednoznačně. Nejen v tom pátém setu, ale v celém utkání. Publikum bylo úžasné, vlastně takový pátý hráč našeho týmu. Energie nemám na rozdávání, ale publikum mě nabíjí. Jsem rád, že jsem to mohl zažít.

Co podle vás nakonec rozhodlo o vašem vítězství?

Zápasy jako byl tento často rozhodují věci jako vůle, štěstí a víra v sebe sama, víra, že to zvládnu. Tu jsem měl asi větší než Almagro. Ono pak už nejde o forhend, bekhend nebo takové věci, ale právě o tu vůli vyhrát.

Byl to váš zatím nejtěžší zápas s Almagrem?

Těžko říct, srovnávat různé zápasy je ošemetné. Třeba letos v Austrálii jsme hráli také hodně dlouho, navíc ve strašném vedru, kdy se mi na kurtu málem škvařily tenisky. Ale asi ano, dnes to bylo zatím nejtěžší.

Kde ještě najdete sílu na čtyřhru a nedělní singl?

Já vím, že mě čekají už jen dva zápasy a pak si budu moct jít lehnout (úsměv). Jsem odhodlaný udělat všechno pro to, abych získal pro náš tým dva a půl bodu. I kdyby mě měli v neděli odnášet z kurtu…

Dokážete po takhle náročné bitvě usnout a odpočinout si?

Není to vždycky snadné, momentálně mám pocit, že je tak šest odpoledne. Spánek je ale nejlepší regenerace, takže se na hotelu budu snažit usnout. V sobotu budu stoprocentně připravený.

ČTĚTE TAKÉ: 
Berdych po strhující bitvě srovnal finále Davis Cupu, Štěpánek neuspěl  
GALERII z úvodních dvouher najdete ZDE