Do čtvrtfinále se nedostala ani Klára Zakopalová, která statečně bojovala s druhou nasazenou Marií Šarapovovou a Rusce podlehla až po třech hodinách a jedenácti minutách 4:6, 7:6 a 2:6. Vylepšit českou bilanci může ještě světová čtyřka Petra Kvitová, která se utká s Varvarou Lepchenkovou z USA.

Berdychovi vstup do dohrávky nevyšel. Hned ve druhé hře chyboval, nabídl soupeři tři brejkboly a při druhém poslal bekhend do autu. Argentinec se tak dostal rychle do vedení 3:0. Český hráč ale vyrovnal hru, tlačil se do bekhendu Del Potra a ztracený servis získal zpět v sedmé hře.

Zdálo se, že bude tie-break. Za stavu 5:6 však Berdych opět neudržel míč mezi lajnami v kurtu a o game přišel čistou hrou. Za 55 minut dohrávky ztratil čtvrtý set, zápas celkem trval více než tři a půl hodiny. Argentinec ve čtvrtfinále vyzve Švýcara Rogera Federera.

Rozhodly laciné chyby

V nedělním úvodu utkání nevyužil Berdych v prvním setu ani jeden ze šesti brejkbolů a prohrál tie-break. Druhému setu sice svěřenec Tomáše Krupy dominoval, ale ve třetím vládl drtivým forhendem Argentinec a třikrát vzal Berdychovi servis. Po deváté hodině pak rozhodčí zápas kvůli nastupující tmě přerušili.

"Největší roli hrál první set, je hrozná škoda nevyužitých brejkbolů. Mohlo to vypadat jinak. Bohužel. Pak už to bylo těžké honit," řekl český tenista MfDnes. "Škoda hned prvního ztraceného gamu, kdy jsem udělal hodně lehkých chyb. Snadno mi sebral podání. Co chybělo? Drobnosti. Možná být trpělivější," dodal Berdych k pondělní dohrávce.

Ze šesti zápasů s Del Potrem prohrál Berdych čtyři. Na Roland Garros skončil český hráč ve 4. kole stejně jako před šesti lety. Nejdále se dostal předloni, kdy postoupil do semifinále, v kterém prohrál se Švédem Robinem Söderlingem.

Zakopalová ztratila dvanáct her, v nichž podávala

Zakopalová hrála s Šarapovovou vyrovnaně od základní čáry, výborně se pohybovala a z forhendu vysílala vítězné míče. Sice si v prvních dvou setech devětkrát prohrála podání, ale osmkrát ho vzala Rusce. Po ztracené první sadě dokázala Zakopalová získat druhý maratonský set za 82 minut v tie-breaku.

V rozhodující sadě se hráčky stále tahaly o každý game, ale Zakopalová ztrácela, prohrávala 0:3 a tentokrát se vrátit do setu nedokázala. Za stavu 1:5 odvrátila první mečbol Šarapovové vítězným forhendem a snížila na 2:5, ale v zápětí si podvanácté v utkání prohrála po dvojchybě servis. Do šaten odcházela za potlesku zaplněného centrkurtu.

Přes porážku má Zakopalová za sebou životní Roland Garros. Poprvé hrála v Paříži 4. kolo a v žebříčku se díku tomu posune z 44. k 35. místu světa. Díky tomu by měla mít jistou účast ve dvouhře na olympiádě v Londýně.
Šarapovová se může po čtyřech letech vrátit na tenisový trůn, pokud postoupí v Paříži do finále. V tom případě by vystřídala v čele žebříčku dvouhry WTA Bělorusku Victorii Azarenkovou, která nečekaně vypadla v osmifinále.

FRENCH OPEN (Paříž)

Muži, dvouhra - 4. kolo: Tsonga (5-Fr.) - Wawrinka (18-Švýc.) 6:4, 7:6 (8:6), 3:6, 3:6, 6:4, Ferrer (6-Šp.) - Granollers (20-Šp.) 6:3, 6:2, 6:0, Almagro (12-Šp.) - Tipsarevič (8-Srb.) 6:4, 6:4, 6:4, Del Potro (9-Arg.) - Berdych (7-ČR) 7:6 (8:6), 1:6, 6:3, 7:5.

Muži, čtyřhra - čtvrtfinále: Bracciali, Starace (14-It.) - Dodig, Melo (Chorv./Braz.) 6:2, 6:4.

Junioři, dvouhra - 2. kolo: Pavlásek (11-ČR) - Galarza (Arg.) 6:2, 6:2.