Rozhodnutí přišlo až v pondělí večer: Hlaváčkovová se Záhlavovou-Strýcovou porazily pár Silvia Solerová, Carla Suárezová-Navarrová 7:6 a 3:6. Češky si v semifinále Fed Cupu zahrají pošesté za sebou. 

O postup do finále se české vítězky Fed Cupu z let 2011 a 2012 střetnou 19. a 20. dubna doma s obhájkyněmi titulu Italkami, které porazily Američanky. V této fázi soutěže se Češky s Italkami potkají již počtvrté za posledních pět let. Loni v Palermu prohrály, předloni Italky doma porazily a v roce 2010 Češky neuhrály v Římě ani bod.

"Poslední bod je nejdůležitější, ale zvládly jsme to všechny čtyři. Daly jsme do toho všechno," řekla Záhlavová-Strýcová Radiožurnálu. "Byly jsme tým, držely jsme spolu a každá z nás udělala bod. Zůstaly jsme tady a zasloužily jsme si vyhrát."

"Jsem rád, že jsme vyhráli," řekl Pála, který měl při čtyřhře na hlavě kvůli chladu čepici a šálu. "Postoupili jsme, protože máme vyrovnaný tým. Bylo to těžké v tom, že se nám rozpadl základ, ale přesto byla velká šance vyhrát, což se naplnilo."

Celý zápas se měl odehrát už o víkendu, ale z pěti plánovaných duelů se kvůli špatnému počasí uskutečnil jen jeden, v němž Záhlavová-Strýcová podlehla ve dvou setech Suárezové. Většinu času v Seville pršelo.

Zakopalová rozehrála zápas s Torrovou v neděli a v chladu a dešti hrála lépe. Po necelé hodině vedla 6:3 a 2:0, ale pak bylo utkání přerušeno a odloženo na pondělí.

Dohrávku začala Zakopalová špatně. Pod slunečními paprsky se nemohla dostat do rytmu a prohrála šest her po sobě. Druhý set ztratila poměrem 2:6. Ve třetím hrála aktivněji, přesněji a 66. hráčce v něm povolila jen jednu hru.

Zakopalová po vítězství prohrála

Za 45 minut nastoupila Zakopalová k souboji jedniček proti Suárezové a zpočátku pokračovala na vítězné vlně. Hrála agresivně, rychle po odskoku a sedmnáctá hráčka světa se v úvodu bránila. Česká tenistka zasypala zaskočenou favoritku v prvním setu šestnácti vítěznými míči a za 26 minut nečekaně zvítězila 6:1.

Suárezová na chvíli odešla mimo dvorec a pauza jí prospěla. Zakopalová sice vedla v druhé sadě v sílícím větru 3:2, ale pak ji podobně jako s Torrovou postihl výpadek. Nevyužila několik brejkbolů a po sérii čtyř prohraných gamů za sebou musela dnes podruhé do tří setů.

Před rozhodujícím dějstvím opustila v doprovodu kapitána Petra Pály kurt, ale zvrat to už nepřineslo. Sice ještě zabojovala a ze stavu 1:3 srovnala na 3:3, pak už ale na ní byla patrná zvyšující se únava.

O vyrovnání se ve čtvrtém singlu postarala Lucie Šafářová v souboji se Silvií Solerovou. Šafářová byla v týdnu nemocná, a proto za ni v sobotu nastoupila Záhlavová-Strýcová, ale její stav se zlepšil a mohla hrát. V prvním setu proti Solerové byla pauza znát, ale v druhém už na kurtu dominovala. V rozhodující sadě prohrávala 0:2, ziskem čtyř her v řadě ale vývoj otočila a po dvou hodinách vyhrála.

Rozhodlo se před setměním

Na čtyřhru už Šafářová se Zakopalovou nečekaly. Spěchaly na privátní letadlo do Madridu, které si spolufinancují, aby se pak dostaly do Dauhá. Tam je v úterý čekají zápasy 1. kola. Kdyby nepřijely, zaplatila by každá pokutu 7500 dolarů (151 tisíc korun), jak tvrdí na Facebooku fedcupového týmu.

Šafářová se Zakopalovou už tedy neviděly, jak plzeňské rodačky Záhlavová-Strýcová a Hlaváčková zajistily týmu postup. Ve vyrovnané čtyřhře odvrátily v tie-breaku dva setboly Španělek a při tom druhém měly velké štěstí. Hlaváčková zasáhla na síti jen rámem rakety, ale míč spadl těsně za síť.

Ve druhém setu působily Češky jistěji, dobře podávaly a doplňovaly se na síti. Druhý mečbol proměnila Záhlavová-Strýcová vítězným returnem. Krátce před setměním se tenistky radovaly z vydřeného postupu.

Hlaváčková se Záhlavovou-Strýcovou spolu musely nastoupit, jinou volbu kapitán neměl. "Hrály jsme spolu, když jsme byly malé, ale spíš proti sobě, a tím je to víc speciální, že jsme to dokázaly v takovém zápase. Nevím, jestli jsme byly sehrané, ale byly jsme tam spolu a zvládly jsme to," řekla Záhlavová-Strýcová.

"Báru mám odkoukanou, takže jsem věděla, co čekat, a ona věděla, kdy mi dodat sebevědomí a naopak," řekla Hlaváčková.

"My tu mísu zase vyhrajem!" zpívaly Zakopalová s Šafářovou před odletem na týmovém Facebooku.

Vyplní se jejich předpověď? 

1. kolo Světové skupiny Fed Cupu v Seville (antuka):

Španělsko - ČR 2:3
Torrová - Zakopalová 3:6, 6:2, 1:6
Suárezová - Zakopalová 1:6, 6:3, 6:3
Solerová - Šafářová 6:4, 1:6, 3:6 
Solerová, Suárezová-Navarrová - Hlaváčková, Záhlavová-Strýcová 6:7, 3:6