Češi v utkání nadějně vedli poté, co debutant v soutěži o salátovou mísu Macháč překvapivě zdolal 7:6 a 6:2 bývalou světovou sedmičku Richarda Gasqueta. V souboji jedniček pak prohrál Jiří Veselý s Adrianem Mannarinem 7:6, 4:6 a 2:6.

Zápas Macháče s Gasquetem začal maratonským gamem, v kterém český tenista prohrával 0:40, ale podání si udržel. Ve třetí hře sice čistou hrou po nepřesnostech o servis přišel, ale vzápětí stejným způsobem získal Gasquetovo podání. Od té doby si jednadvacetiletý Macháč držel servis jistěji a v tie-break vyhrál 7:3 díky větší odvaze a třeba výpadu k síti se šťastným volejem.

Tenista Jiří Veselý a kapitán Jaroslav Navrátil před finále Davis Cupu 2021.
Je tady Davis Cup. Kdo doplní Veselého? Snad jsem se rozhodl dobře, říká kapitán

Ve druhém setu už Macháč téměř nechyboval. Francouze trápil dle taktických pokynů i vysokými míči a rychle mířil k výhře. Dvakrát získal brejk a utkání ukončil dvěma esy v řadě.

"Byl jsem nadšený, že můžu hrát a jsem moc šťastný, že jsem debut zvládl. Ukázal jsem srdce," řekl Macháč na kurtu. "První game byl hodně důležitý, byl jsem hodně nervózní, ale bojoval jsem o každý míč. Postupně jsem se rozehrál a ve druhém setu už byl lepší."

Veselý litoval nevyužitých šancí

Veselý v duelu leváků jako první v každém setu přišel o podání. V úvodní sadě ale dokázal za stavu 4:5 odvrátit setbol a zlepšeným returnem rozhodl tie-break, v němž povolil soupeři jen bod. Druhý set rozhodl nepovedený game Veselého na 1:2. Ve třetím setu český hráč ubránil dlouhou první hru, ale pak o pět v řadě přišel a prohrál za dvě a půl hodiny.

"On výborně returnoval, a i když jsem podával dost přes první podání, tak mi vracel dlouze míče pod nohy a špatně se z toho tlačilo. A xkrát mi return zabil. Těžko jsem hledal recept," řekl Veselý.

"Klobouk dolů, jak to zahrál v důležitých momentech. Já jsem bohužel nenašel cestu, jak ho v důležitých momentech přehrát a získat převahu. Mrzí mě to, po výhře Tomáše jsme všichni cítili šanci a zodpovědnost jsem přijal a bohužel to nedopadlo," uvedl.

Nový model vyvrcholení soutěže družstev v podobě finálového turnaje pro 18 týmů hrají Češi poprvé. Tříčlennou skupinu C doplňuje Británie, s kterou se tenisté utkají v neděli. Do čtvrtfinále postoupí vítěz skupiny plus dva nejlepší celky ze šesti základních skupin.