Krátká videa zveřejnil Chu Si-ťin, šéfredaktor oficiálního listu Global Times a vlivný propagandista komunistického režimu. Navíc je publikoval na Twitteru, který pro většinu obyčejných Číňanů zcela nedostupný. Účty na něm mívají především dobře prověření „lidé režimu“.

Právě Chu Si-ťin už předtím (v souvislosti s fotkami Pcheng Šuaj s plyšáky) informoval, že tenistka je v pořádku. „Je ze své vlastní vůle doma, nechce být rušena a brzy se ukáže na veřejnosti,“ uvedl představitel státních čínských médií.

Čínská tenistka Pcheng Šuaj.
Falešné fotky, falešný e-mail? Tenisový svět tlačí na Čínu, ve hře jsou miliardy

Následovala série videí. Nejprve dva záběry z restaurace, na nichž je patrná usilovná snaha dostat do záběru i do hovoru u stolu aktuální datum (sobota 20. listopadu), nejnověji pak Chu Si-ťin zveřejnil záběry, jež ukazují Pcheng Šuej během zahajovacího ceremoniálu mládežnického zápasu v Pekingu. Údajně během nedělního rána.

Šéfredaktor Global Times sice ostře kritizuje Západ za zpochybňování „čínského řešení problémů“, to však situaci rozhodně nevyjasňuje. Naopak, strach o osud tenistky, která se veřejně svěřila s tím, jak ji v minulosti sexuálně napadal vysoce postavený čínský politik, stále roste. Oficiální propagandě navzdory.

Jasný důkaz stále chybí

„Je pozitivní vidět ji na videu, ale pořád není jasné, zda je na svobodě a má možnost sama se rozhodovat a jednat, bez nátlaku zvenčí,“ uvedl Steve Simon, šéf ženské asociace WTA. Ten chce, aby bylo tenistce povoleno odjet z Číny, nebo alespoň hovořit s ním živě přes internet. Obrátil se kvůli tomu i na čínského velvyslance v USA.

Japonská tenistka Naomi Ósakaová.
Ósakaovou vyděsilo zmizení čínské šampionky. Šokovaný je i Djokovič

Pochybnosti o čínských „důkazech“ jsou vcelku pochopitelné. Je-li Pcheng Šuaj v pořádku a na svobodě, proč se neozve sama od sebe? Křečovitá snaha oficiálních míst komunistické říše přesvědčit svět, že se nic neděje, se obrací proti nim.

„Nic z toho, co zatím předložili, není dostatečné. Pochybnosti o zdraví a bezpečí Pcheng Šuaj přetrvávají, stejně tak je jasné, že její obvinění ze sexuálního násilí bylo cenzurováno a zameteno pod kobereček,“ prohlásil Simon.

V neděli pak přišla zpráva, že Pcheng Šuaj se pomocí videohovoru spojila s Thomasem Bachem, šéfem Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Tenistka prý řekla, že je v pořádku a v bezpečí a že žádá o respektování svého soukromí. S odvoláním na MOV o tom informovala agentura Reuters.