Šafářová s Mattekovou-Sandsovou postoupily přes Plíškovou a Mladenovicovou do finále po setech 7:6 a 6:4.

Pro Šafářovou je postup do deblového finále náplastí na vyřazení v druhém kole dvouhry. V tom v Torontu skončila i Plíšková, další česká zástupkyně v elitní desítce singlového žebříčku.

Teď nastoupí proti dvojici Caroline Garciaová, Katarina Srebotniková. Ty porazily nejvýše nasazený pár turnaje Martina Hingisová, Sania Mirzaová 6:3 a 6:2.

Bencicová má další skalp

Osmnáctiletá švýcarská tenistka Belinda Bencicová vyřadila na turnaji v Torontu další velké jméno a postoupila do finále. Po Eugenii Bouchardové, Caroline Wozniacké a Aně Ivanovičové si nenasazená Švýcarka troufla i na světovou jedničku Serenu Williamsovou a připravila jí teprve druhou porážku v sezoně.

Williamsová, jež vyhrála torontský Rogers Cup třikrát, v semifinále začala lépe, ale Bencicová dokázala zápas otočit a zvítězila 3:6, 7:5, 6:4. Jedinou předchozí porážku v sezoně uštědřila vítězce všech tří dosavadních letošních grandslamů Petra Kvitová v květnovém semifinále v Madridu.

"Pořád tomu nevěřím," prohlásila světová dvacítka Bencicová. "První set byl na mě příliš rychlý, ale pak jsem se dokázala přizpůsobit a bojovat," dodala hráčka, která dosud na okruhu WTA vyhrála jeden turnaj, letos v Eastbourne. Ve finále se utká s druhou nasazenou Rumunkou Simonou Halepovou.

Williamsová vyhrála na esa 16:1, jenže udělala i dvanáct dvojchyb. "Hrála jsem mizerně," konstatovala. "Profesionální tenistka by měla zahrát aspoň průměrně, ale já nedokázala ani to. Snad se z toho do US Open dostanu," řekla.

Djokovič odvrátil porážku

Pořádný problém řešil Novak Djokovič. Světová jednička už ve čtvrtfinále Rogers Cupu v Montrealu odvrátila dva mečboly. S lotyšským tenistou Ernestsem Gulbisem ztratil první set 5:7 a v tie-breaku druhého prohrával 4:6, ale zápas zachránil a udržel si šanci na zisk už pátého letošního titulu z turnajů Masters.

"Musím uznat, že odehrál vynikající zápas. Kdyby vyhrál, bylo by to zaslouženě," řekl Djokovič, šampion letošních Masters z Říma, Monte Carla, Miami i Indian Wells. Kraloval také Wimbledonu a Australian Open a z 54 zápasů v této sezoně prohrál jen tři.

V semifinále v Kanadě pak narazil na Jérémyho Chardyho. Ten měl podobné štěstí jako Djokovič, Johnu Isnerovi z USA odvrátil hned sedm mečbolů.

Srbský tenista už nedopustil senzaci a vyhrál 6:4 a 6:4. Utkání, které trvalo osmdesát minut, rozhodla dvě ztracená podání francouzského outsidera. Mimochodem - bohatýr z Bělehradu ve vzájemné bilanci zvýšil skóre na 10:0. Chardy mu ještě nikdy nevzal ani set.

Z druhého semifinále postoupil Andy Murray, porazil Keie Nišikoriho, jemuž se předtím na osmý pokus podařilo zdolat Rafaela Nadala (6:2, 6:4). "Trvalo to dlouho. Nerad proti němu hraju, ale už loni v Austrálii a hlavně v Madridu to bylo těsné. Dnes jsem dominoval po všech stránkách," radoval se Nišikori ze skalpu čtrnáctinásobného grandslamového vítěze.

MONTREAL:

Muži, dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (1-Srb.) - Gulbis (Lot.) 5:7, 7:6 (9:7), 6:1, Murray (2-Brit.) - Tsonga (10-Fr.) 6:4, 6:4, Nišikori (4-Jap.) - Nadal (7-Šp.) 6:2, 6:4, Chardy (Fr.) - Isner (16-USA) 6:7 (9:11), 7:6 (15:13), 7:6 (7:4).

Muži, dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Chardy (Fr.) 6:4, 6:4, Murray (2-Brit.) - Nišikori (4-Jap.) 6:3, 6:0.

TORONTO:

Ženy, čtyřhra - čtvrtfinále:
Šafářová, Matteková-Sandsová (3-ČR/USA) - Erraniová, Pennettaová (6-It.) 6:0, 7:6 (8:6).

Ženy, čtyřhra - semifinále:
Šafářová, Matteková-Sandsová (3-ČR/USA) - Karolína Plíšková, Mladenovicová (ČR/Fr.) 6:4, 7:6 (7:5).

Ženy, dvouhra - semifinále:
Bencicová (Švýc.) - S. Williamsová (1-USA) 3:6, 7:5, 6:4, Halepová (2-Rum.) - Erraniová (15-It.) 6:4, 6:4.