Je to ale důvod k panice? Zatímco nedávná ostravská porážka v Davis Cupu s Nizozemskem dokládala soustavný ústup českých mužů z elitní scény, u jejich ženských protějšků se nic takového nekoná. Jednou se zkrátka prohrát muselo a padnout s týmem kolem hvězdné Simony Halepové není ostuda.

Štěstí v minulosti

„Nemůžeme vyhrávat věčně. Jsem na holky hrdý, nechaly na kurtu všechno,“ řekl fedcupový kapitán Petr Pála, který tuzemské hráčky dovedl už k šesti titulům. Napínavý duel vyvrcholil až rozhodujícím deblem, v němž byly o kousek lepší (a šťastnější) Rumunky.

1. kolo tenisového Fed Cupu: Česká Republika - Rumunsko, 10. února 2019 v Ostravě. Na snímku Barbora Krejčíková (vlevo) a Kateřina Siniaková (vpravo) proti Irina-Camelia Beguová a Monica Niculescuová.
Češky smutní, série skončila. Rozhodla až maratonská čtyřhra

Ruku na srdce kolikrát v předchozích ročnících už byly Češky krůček od porážky a nakonec vyrovnané zápasy dokázaly otočit? Od roku 2011 do loňska došla na rozhodnutí ve čtyřhře celkem šestkrát, včetně finálových bitev proti Rusku v Moskvě a v Praze a proti Francii ve Štrasburku. Stačilo pár smolných míčků a všechno mohlo být jinak.

„Vyhráli jsme dřív tolik těsných zápasů, ale teď to přišlo,“ uznal Pála. Ostatně právě v Rumunsku Češky před třemi lety uspěly díky deblu 3:2, teď jim to Halepová a spol. vrátily. Ke sportu to patří. Rozhodně nenastává definitivní konec zlaté fedcupové éry.

Mladé naděje

Vždyť českému týmu, který prochází generační obměnou, v Ostravě chyběla žebříčkově nejvýše postavená (a ve Fed Cupu navíc daleko nejzkušenější) hráčka Petra Kvitová. S Karolínou Plíškovou tvoří mimořádně silnou dvojici do singlů.

Utkání kvalifikace Fedcupového poháru Česká republika - Rumunsko, dvouhra, 10. února 2019 v Ostravě. Na snímku Jiří Kajínek.
Ostrava žila tenisem. Fandit přijel Donutil i Kajínek

Pak je tu Kateřina Siniaková, hrdinka loňského finále proti USA umí zabrat ve dvouhře a skvěle jí to jde i v deblu po boku Barbory Krejčíkové. V záloze číhají mladé naděje jako Markéta Vondroušová, Marie Bouzková a další.

Brzy tak mohou přijít další české tituly. Klíčovou roli bude hrát jiná věc plánovaná změna systému soutěže po vzoru Davis Cupu. Vedení ITF chce už v příštím roce rozšířit Světovou skupinu a hrát finálový turnaj. Půjde to Češkám k duhu?

Utkání kvalifikace Fedcupového poháru Česká republika - Rumunsko, dvouhra, 9. února 2019 v Ostravě. Na snímku Kateřina Siniaková proti Simona Halepová.
Nadvláda favoritek. Plíšková i Halepová dominovaly, Češky hrají s Rumunskem 1:1