Málo platné, čas kvapí a z týmu, který v roce 2011 současnou éru triumfů odstartoval, zůstává aktivní „fedcupačkou“ jen Petra Kvitová. Květa Peschkeová už delší čas nereprezentuje, Iveta Benešová ukončila kariéru, o Strýcové se Šafářovou byla řeč. Ještě tu jsou další dvě zkušené třicátnice, jenže Lucie Hradecká hrála Fed Cup naposledy předloni a Andrea Hlaváčková ještě o dva roky dříve.

DVA TITULY OD REKORDU

Místo toho nastupuje mládí, jak o víkendu názorně předvedla nezdolná Kateřina Siniaková. „Je tu spousta mladých holek, nějaký čas jim necháme,“ povídala Kvitová, která kvůli nachlazení ve finále nehrála. V osmadvaceti letech ale konec ve Fed Cupu neplánuje.

Tenisové finále FedCupu mezi Českou republikou a USA 11. listopadu v Praze. Kateřina Siniaková.
Kateřina Siniaková po triumfu ve Fed Cupu: Pro příští rok mám ještě vyšší cíle

„Zatím ne. Začala jsem s Petrem (Pálou), je to můj jediný kapitán. Tak až na to dojde, ráda bych s ním i skončila,“ řekla Kvitová, čerstvě šestinásobná fedcupová šampionka. Na rekordních osm triumfů legendární Američanky Chris Evertové ale ještě nemá. „Osm? To je pořád hodně,“ dodala s úsměvem.

Otázkou je, co bude s Fed Cupem dál. Nejde ani tak o to, že by kapitánu Pálovi docházely hráčky. Kromě Kvitové tu je stále Karolína Plíšková, stoupá hvězda Siniakové, která navíc tvoří parádní deblové duo s Barborou Krejčíkovou. Na šanci dychtivě čekají Markéta Vondroušová, Karolína Muchová a další mladé tenistky.

ITF PLÁNUJE REFORMU

Horší to je s budoucí podobou samotné soutěže. Mezinárodní tenisová federace (ITF) nedávno reformovala (podle jiných zprznila) mužský Davis Cup a ženské klání je další na řadě. Šéf ITF David Haggerty chce, aby i Fed Cup přešel na formát velkého finálového turnaje na jednom místě.

„Dnes hraje Světovou skupinu jen osm týmů, což prostě nestačí. Rádi bychom expandovali na šestnáct,“ řekl Haggerty o víkendu. Hromadné finále by se prý mohlo konat v dubnu. „Je to citlivé, zatím jsme ve fázi konzultací,“ dodal.

Tenisové finále FedCupu mezi Českou republikou a USA 11. listopadu v Praze. Kateřina Siniaková.
Je to doma! Siniaková zvítězila a Češky slaví fedcupové vítězství

Češi patřili k hlavním kritikům změn v Davis Cupu, a nejinak je tomu i u ženské soutěže. Není divu komu by se chtělo přijít o výjimečnou atmosféru, jaká o víkendu panovala v O2 areně?

„Doufám, že Fed Cup zůstane Fed Cupem a nestane se z něj takový kočkopes, jaký je teď bohužel z Davis Cupu. Budeme za to bojovat. Tohle finále ukázalo, v čem je kouzlo Fed Cupu, byla by strašná škoda, kdyby to zmizelo,“ řekl v neděli šéf českého tenisu Ivo Kaderka.

Příští ročník se ještě odehraje postaru, novinky poznamenají až sezonu 2020, budou-li schváleny. Pro Češky by to znamenalo konec úchvatné éry. Pokud tedy nebude za dějiště finále „nového“ Fed Cupu zvolena Praha. I to je totiž možné…

Tenisové finále FedCupu mezi Českou republikou a USA 10. listopadu v Praze. Barbora Strýcová.
Při hymně mi tekly slzy, svěřila se loučící se bojovnice Strýcová