Tenistkám chybí ve Španělsku kvůli nemoci světová šestka Petra Kvitová a nachlazení z týdne ve španělské zimě vyřadilo pro sobotní dvouhry také Lucii Šafářovou (28. WTA), která by ale mohla hrát v neděli dvouhru i čtyřhru.

"Neúčast Péti (Kvitové) je samozřejmě nepříjemná, navíc onemocněla Lucka (Šafářová), ale doufám, že se prokáže, jak velký počet dobrých hráček máme. Jsme i tak pořád dost silní a můžeme ve Španělsku uspět," řekl v týdnu Pála.

Záhlavová-Strýcová se jako náhradnice za Kvitovou vrátila do českého týmu po dvou letech a fedcupovou dvouhru si zahraje po třech letech. S aktuální světovou sedmnáctkou Suárezovou se Záhlavová-Strýcová střetla čtyřikrát, vždy na antuce a třikrát odešla poražena, naposledy spolu hrály už v roce 2011.

Ještě po delší době zasáhne do fedcupových bojů Zakopalová. Hrát měla loni v Palermu proti Italkám, ale kvůli alergii nakonec nemohla. Na kurt se v národním týmu postaví po osmi letech, naposledy nastoupila proti Thajsku v roce 2006.

Šafářová je nahlášená do čtyřhry

Podle vývoje utkání a zdravotního stavu Pála zváží zařazení Šafářové v neděli. Zatím je nahlášena na čtyřhru s Andreou Hlaváčkovou. "Nechci to říkat dopředu. Rád Lucku uvidím v neděli v dobrém stavu. Je možné všechno, ale něco je přání kapitána a něco jiného realita. Uvidíme během dneška a zítřka," řekl Pála serveru iDnes.

Se Španělkami se české tenistky střetly dosud pouze třikrát a vyhrály jen poslední vzájemný zápas na brněnském Výstavišti v roce 2009. O dva roky dříve se hrálo na antuce v Palafrugellu a Češky prohrály 1:4.

Vítězky v dubnovém semifinále narazí na lepší tým z utkání Italek s Američankami, poražené čeká baráž o udržení ve Světové skupině I.

Španělsko - Česká republika (Sevilla, antuka):

Sobota (12:00): Suárezová (17. WTA dvouhra) - Záhlavová-Strýcová (69.), Torrová (66.) - Zakopalová (34.)
Neděle (9:30): Suárezová - Zakopalová, Torrová - Záhlavová-Strýcová, Solerová, Arruabarrenaová - Hlaváčková, Šafářová.