Tohle téma se řeší v Melbourne skoro každý den, i podle toho, jak postupuje. Murray ho sám přiživil, když o něm zase promluvil…

"V hotelu jsem si zařídil buzení. Když zazvonil telefon, vyděsil jsem se. Myslel jsem, že je to tady," řekl s úsměvem před několika dny.

Rodák ze Skotska podotkl, že je pro něj vážně důležitější narození potomka. "Byl jsem nervózní, teď už jsme spíše vzrušený," dodal.

Může ho vyburcovat i samotné finále? Třeba pomůže vzpomínka na loňský rok a snaha o pomstu. Djokovič porazil Murrayho ve finále v Melbourne loni, v roce 2013 a 2011. Pokud vyhraje i tentokrát, získá už šestý vavřín z Australian Open a vyrovná rekord domácího Roye Emersona. "S Andym to bude tuhý boj," očekává Srb.

Vzájemnou bilanci vede Djokovič nad Murrayem jasně 21:9. "Budou to vyčerpávající dlouhé výměny. Moc dobře se známe, máme podobný styl hry, takže je jasné, že je to o tom, kdo toho druhého přehraje odzadu," podotkl srbský tenista.

Murray je ve finále Australian Open již popáté, leč titul tu nezískal. Vedle tří porážek s Djokovičem prohrál i s Rogerem Federerem (2010).

"Mám šanci, když budu hrát nejlépe, jak umím, a musím to vydržet co nejdéle, abych měl nárok. Toho jsem si vědom," řekl Murray, bývalý svěřenec Ivana Lendla. "Moc lidí nevěří, že vyhraju, ale já musím věřit, že dokážu svůj plán naplnit."

Stejně jako Murray mluvila před finále dvouhry žen Angelique Kerberová. Stojí to za zmínku: Němka dokázala ve finále porazit favorizovanou Američanku Serenu Williamsovou.

Finále by mělo začít v 9:30 (SEČ).