Předchozí
2 z 2
Další

Minulý týden se posledně jmenovaný objevil na Štvanici v roli trenéra talentovaného krajana Tima van Rijthovena. V exkluzivním rozhovoru pro Deník promluvil o vztahu k domovině svých rodičů, současném tenise či životě po aktivní kariéře.

Jak často se dostanete do Česka, kde žije váš otec?
Snažím se přijet párkrát do roka. Táta se teď hůř hýbe, takže jsem tu častěji, jinak jezdil i on za mnou.

Berete Prahu jako druhý domov?
Mám ji rád, je krásná. Teď jsem z ní viděl asi nejvíc od dětství. Když jsem byl na večeři, přišlo mi okolí povědomé a od táty jsem zjistil, že kousek odtamtud bydlela babička. Tak jsem se šel na dům podívat. Bylo hezké zavzpomínat. Mám v Praze rodinu, takže je pro mě speciální, ale neberu ji jako druhý domov.

Patrik Rikl
Naděje Rikl. Geny pro čtyřhru zdědil po otci

Co vy a čeština?
Umím číst, ale nezvládám nic napsat. Rozumím tak devadesát procent. Akorát když se táta dívá na nějaký program, kde je celý den politika, tak je to nemožné. Je to holt těžké, když jazyk nepoužíváte. Nejlépe jsem mluvil, když mi bylo asi třináct. Teď už se nedokážu tak dobře vyjádřit.

Stále si uchováváte vzpomínky na vítězný Wimbledon v roce 1996?
Jak jde čas, je jich méně a méně. (směje se) Každý návrat do Wimbledonu je pro mě ale speciální. Zvou všechny šampiony na turnaj a po něm si mohu na trávě i zahrát, protože jsem členem klubu. Trofej mám jako jednu z mála vystavenou, ostatní jsou v krabici.

Změnil se tenis hodně od doby, kdy jste hrával?
Hráči jsou v lepší fyzické formě, nejen silnější a rychlejší, ale jsou i schopní se o tělo lépe starat. Přijde mi, že je méně zranění, takže mají delší kariéry. Hodně se hraje od základní čáry, což ale není chyba tenistů. Povrchy se zpomalily, odskoky jsou větší. Nemyslím to negativně, každopádně styl servis-volej mi chybí. Za mých dob byly výměny na trávě o třech čtyřech úderech. Nedávno jsem se zúčastnil exhibice a první výměna měla pětadvacet úderů. Všechno se posunulo. Jsem rád, že jsem hrál tehdy, protože s Djokovičem a Federerem bych asi Wimbledon nikdy nevyhrál. (směje se)

Co říkáte na současnou situaci, kdy i po třicítce vládnou Nadal, Federer či Djokovič?
Je dobré, že Roger a Rafa jsou stále nahoře, protože to bude trvat už jen tak rok či dva. Novak by mohl vydržet trochu déle, pokud zůstane zdravý. Na druhou stranu by bylo skvělé, kdyby někdo z nastupující generace dokázal uspět na grandslamu, ale možná mají kluci stále příliš respektu. Poslední dva roky dominovali velikáni, ale nechci dělat předpovědi, jestli to tak bude i dál. Mohou další dva roky vyhrávat nebo může být najednou konec. Dříve, nebo později ale přijde nástup mladých.

Ilustrační foto.
Tenisté zuří, policie rozdává botičky na pražské Štvanici

Komu z nich věříte nejvíc?
Mám rád Zvereva, který se však trochu trápí na grandslamech. Někdo mi říkal, že letos na French Open poprvé porazil hráče z nejlepší padesátky, čemuž se mi nechtělo věřit. Už přes rok je mezi nejlepší čtyřkou, což je obdivuhodné. Vyhrál turnaje Masters, tak vás napadne, proč mu to tak nejde i na největších turnajích. Právě jemu však nejvíc věřím, že by jich mohl vyhrát několik a stát se jedničkou. Hraje vyrovnaně.

Napadá vás ještě někdo další?
Skvělou hru předvádí Krygios. U něj je to nahoru dolů, může ale pár velkých turnajů vyhrát. Je však těžké hledat nového Nadala nebo Federera.

Zdá se, že se udržujete ve formě. Hrajete tenis často?
Ani ne, spíš se snažím chodit do posilovny každý den zhruba na hodinu a půl. Ale děkuji za kompliment. (usmívá se) Nemám disciplínu, co se jídla týče, takže musím cvičit. Na tátovi totiž vidím, co se stane, když člověk přestane a přitom rád jí. (směje se)

Chybí vám aktivní kariéra?
Chybí mi pohyb na kurtu. Když vidím, jak hráči kloužou, tak si říkám, jak to bylo fajn za starých časů. Měl jsem však operovaná obě kolena, tenis už tolik nezvládám. Ale je mi šestačtyřicet, nestěžuju si.

Tomáš Berdych.
Berdychův návrat? Motivací by mohl být grandslamový úspěch

Užíváte si koučování?
Když se hráči daří a bojuje, tak je trénování zábava. Když se mu tolik nevede a ztrácí sebevědomí, potom je to těžké. Přemýšlíte, jak mu ho dodat zpátky. Je ale hezké, když vidíte pokroky. Tim je navíc milý kluk a tvrdě pracuje.

Jak jste se dostal ke spolupráci s van Rijthovenem?
Poznal jsem ho, když mu bylo dvanáct, teď je mu jednadvacet. Tim měl velmi dobrou juniorskou kariéru, ale v posledních zhruba třech letech ho trápila spousta zranění. Rok byl mimo se zápěstím, rok a půl s loktem. Už dlouho jsem byl takový jeho mentor. Neřešili jsme hru, ale profesionální tenis jako celek. Co obnáší a podobně. Loni jsme se začali bavit o bližší spolupráci a nakonec jsem se stal jeho koučem.

Kam až může váš svěřenec vystoupat?
To je vždy obtížné říct. Je silný, má dobrý servis a tvrdé údery. Hraje velmi dobře, ale tenis není jen o trefování míčku. To umí spousta kluků. Důležitá je i mentalita a v jeho případě také zdraví. Pomalu se dostává zpět, tak snad se mu budou vyhýbat zranění. Nejlepší stovka je reálná meta a odtamtud se už dá stavět dál. Nyní je ale kolem pětistého místa, takže spíš přemýšlíme, jak ho postupně dostat ke čtyřstovce, třístovce a tak dále.

Serena Williamsová
Diskriminace? Ano! Tenisovou legendu sužují časté kontroly

Působíte u van Rijthovena jako trenér na plný úvazek?
Víceméně. Snažím se cestovat kolem dvaceti týdnů a vzhledem k tomu, že jsme krajané, máme ještě kolem osmi až deseti týdnů tréninku v Holandsku. Sezona jich má zhruba pětačtyřicet, takže těch dalších zhruba patnáct pomáhá naše federace.

Nějakou dobu jste pomáhal i Miloši Raonićovi. Liší se práce s holandským talentem?
Je to celkem změna. Když jsem přišel k Milošovi, byl už těméř na vrcholu. Měl za sebou úspěchy, byl třetí na světě, dostal se do finále Wimbledonu. Snažil jsem se přidat k jeho hře něco navíc. S Timem jde o jinou situaci. Pomáhám mu svými zkušenostmi. Učím ho, co obnáší být profesionálním tenistou, jak se vyrovnat s tlakem.

Hodí se vám zkušenosti ze spolupráce s Raonićem?
Spíše si pomáhám svými vlastními z doby aktivní kariéry. Ale Miloš je neuvěřitelný profesionál a může sloužit jako vzor, stejně tak ostatní hráči ze špičky. Tenis totiž není jen o dvou hodinách tréninku na kurtu. Někteří hráči si často myslí, že ho odbudou a pak si mohou dělat, co chtějí. Ale je to nonstop práce. Musíte vědět, jak se chovat mimo kurt, co a kdy jíst a podobně.

Pomáháte jako trenér i synovi Alecovi?
Ne, já jen všechno platím. (směje se) Má dobrého kouče, kterého znám dlouho. Taky měl několik zranění, začal ale opět hrát a loni vyhrál malý ITF turnaj. Bohužel už nemůže na juniorské grandslamy, protože mu bude devatenáct, takže musí na Futures.

Lucie Hradecká.
Těžký návrat. Hradecká si při pauze alespoň zařídila dům

Staráte se také o turnaj ATP v Rotterdamu. Baví vás role ředitele?
Je hezké být stále tak blízko elitnímu tenisu a nepohybovat se jen kolem kurtu. Nevěnuji se přípravám každý den, takže můžu zároveň trénovat. Už jsem na této pozici asi patnáct let, mám ji rád, takže bych klidně ještě stejnou dobu pokračoval. (usmívá se)

Je náročné přilákat elitní hráče?
Někdy ano, ale třeba Federer se letos chtěl stát jedničkou v Rotterdamu, takže jeho agent volal mně. Většinou řešíte obsazení podle financí. Když je máte, ale tenista pak řekne, že si chce dát v únoru pauzu, bohužel nic neuděláte.

Přiučil jste se něco?
Jako hráč se soustředíte na sebe. Když prohrajete, další týden vás čeká nová šance. Na našem turnaji pracujeme směrem k jednomu týdnu. Pokud se něco nevyvede, můžeme se polepšit až další rok. Je to rozdílná práce, ale je zábavná. Tenis už hrát nemůžu, jako ředitel a kouč mu však nadále mohu být blízko, což je skvělé.

Angažujete se také v charitě, že?
Ano, mám svou nadaci, která existuje jednadvacet let. Stavíme hřiště v chudších oblastech, aby děti mohly sportovat. Také jim zprostředkováváme stipendia, kterých jsme už rozdali více než patnáct set. Snažíme se jim dát šanci, aby mohli studovat a získat práci.

Na snímku vpravo Krejčíková.
Krejčíková po triumfu na Wimbledonu: Je nádherné vidět své jméno mezi legendami