Přípravě kurtů věnují neuvěřitelnou péči, a proto se strašně urazí, když někdo jejich práci zpochybní.

Právě to se stalo na loňském Wimbledonu. V úvodních kolech docházelo k nezvykle vysokému počtu zranění, tenisté a tenistky častěji padali a řada zvučných jmen na to doplatila předčasným vyřazením. Není divu, že se spustil povyk. Třeba Maria Šarapovová, která senzačně vypadla už ve druhém kole, neskrývala rozhořčení.

„Tak často jsem nikdy neupadla," prohlásila a stěžovala si, že travnatý povrch byl nebezpečný. Podobně mluvila další favorita Victoria Azarenková, která se zranila. „Bylo by fajn, kdyby někdo z klubu vyzkoumal, co se s povrchem stalo, aby se to za rok zase neopakovalo," uvedla.

All England Club se bránil. Na svou proslule dokonalou trávu je prostě hrdý. „Příprava kurtů proběhla naprosto stejně a podle stejně přísných standardů jako v minulých letech. Povrch je víceméně identický," stálo ve stanovisku pořadatelů Wimbledonu.

Méně pádů a zranění

Rok se s rokem sešel, a jak se zdá, vášně utichly. Tráva je opět perfektně připravena, hráči a hráčky ale tolik nepadají a zranění oproti loňsku ubylo. Těší to hlavně jednoho muže. Neil Stubley šéfuje týmu, který se v All England Clubu celoročně stará o kurty. Pracuje tam 20 let, ale teprve loni se stal vedoucím. A hned takový rozruch.

„Najednou se o mě a mou práci začala zajímat média a spousta lidí, bylo to náročné," vzpomíná Stubley. Výčitky ale nemá, tráva prý byla dokonalá jako vždy. „Podle mě to loni bylo jiné v tom, že ty pády tentokrát potkaly několik hvězd a shodou náhod se to protnulo s několika zraněními," citoval vrchního „trávníkáře" list New York Times.

Dokonalý odskok míče

Pětačtyřicetiletý Stubley velí šestnácti stálým zaměstnancům, během Wimbledonu se počet jeho podřízených rozšiřuje až na třicet. Jejich úkol je jasný, postarat se, aby všech 19 zápasových a 22 tréninkových dvorců odpovídalo vysokým požadavkům kvality, která je se slavným turnajem spojena. Letos panuje spokojenost.

„Tady vždycky předpokládáte, že kurty budou perfektní. A letos to tak je. Odskok míče je absolutně dokonalý, žádné špatné odrazy. Jen si v těch prvních zápasech musíte trochu dávat pozor na nohy, protože tráva je ze začátku hodně svěží a může klouzat," povídal po prvním kole obhájce titulu Andy Murray.

Leckdo si myslí, že v současném tenise už je travnatý povrch anachronismem. Ale řekněte umíte si představit sezonu bez Wimbledonu?