Karolína Muchová překonala svoje maximum a v premiérovém grandslamovém finále vyzve světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou, která porazila ve dvou setech Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou.

Bitvu o finále musel rozhodnout až dramatický třetí set. Sabalenková díky brejku v šesté hře utekla do vedení 5:2. Za toho stavu měla při servisu Muchové také mečbol. Češka jej odvrátila a zinscenovala famózní obrat.

Česká tenistka Marie Bouzková
Donašečka Bouzková? Nesportovní gesto, shodují se fanoušci. Češka se ovšem brání

V koncovce vyrovnaného zápasu dvakrát prolomila Bělorusce servis, vyhrála celkem pět her po sobě a viditelně otřesenou Sabalenkovou dorazila na servisu čistou hrou. Po mečbolu zvedla štěstím ruce nad hlavu.

„Ani nevím, co se vlastně stalo,“ vydechla na kurtu Muchová. „Lidi mě hnali celý zápas, pořád jsem se snažila bojovat a fungovalo to. Je to neuvěřitelné. Nechápu to. Ale jsem tak šťastná.“

Překvapivá finalistka

Muchová se stala teprve třetí finalistkou Roland Garros po Lotyšce Jeleně Ostapenkové (2017) a Šwiatekové (2020), která figuruje mimo první čtyřicítku světového žebříku. Obě hráčky tehdy turnaj vyhrály.

Svěřenkyně trenéra Emila Miškeho je čtvrtou českou finalistkou French Open za posledních devět let (po Lucii Šafářové, Markétě Vondroušové a Barboře Krejčíkové – právě ta v roce 2021 přivezla domů trofej pro vítězku). Poslední finalistkou na grandslamech byla přede dvěma lety Karolína Plíšková ve Wimbledonu.

Vedle Krejčíkové vyhrála dvouhru na Roland Garros také Hana Mandlíková v roce 1981. Dvakrát uspěla i Martina Navrátilová, v letech 1982 a 1984 už ale reprezentovala USA.

Brenda Fruhvirtová, mladší z talentovaných sester
Brenda Fruhvirtová se výzev nebojí. Velké hráčky nejsou neporazitelné, zjistila

Ať už finále dopadne jakkoliv, šestadvacetiletá rodačka z Olomouce si zajistí posun na kariérní maximum v žebříčku WTA. V případě porážky se ocitne na šestnácté pozici, pokud by vyhrála, atakovat bude nejlepší desítku. Nejvýše byla na devatenáctém místě přede dvěma lety.

„Snažím se hrát svou hru, pracujeme na ní a jsem ráda, že to funguje. Děkuju i mému týmu. Makáme tu všichni společně, takže je to náš společný úspěch,“ zdůraznila Muchová.