Rozdováděné newyorské publikum tlačilo domácí favoritku ze všech sil, ale nestačilo to. Vytáhlá Češka si nečekaně proklestila cestu do finále.

Markéta Vondroušová
Vondroušová hraje na US Open životní turnaj. Vydělala si už šest milionů korun

Uplynuly dva roky a na Plíškovou znovu číhá legenda Serena. Tentokrát o kolo dřív dnes se spolu utkají ve čtvrtfinále. Leccos se změnilo. Z Williamsové je maminka, hlad po grandslamových titulech ji ale neopouští. Má jich na kontě už třiadvacet (ve dvouhře), Plíšková na svůj první stále čeká. Nejblíže mu zatím byla právě na US Open 2016.

PŘÍJEMNÉ VZPOMÍNKY

„Cítila jsem se tehdy skvěle. Teď jsem na tom také dobře, ale je to trochu jiný příběh. Před dvěma lety jsem platila za černého koně turnaje, nikdo nečekal, že projdu tak daleko,“ zavzpomínala šestadvacetiletá hráčka TK Sparta Praha na svůj nejpovedenější grandslam.

Proti Williamsové jí dával šanci jen málokdo. „Nešla jsem do toho zápasu jen s tím, že si to chci užít a pokusím se jí vzít pár gamů. Chtěla jsem prostě vyhrát, i když Serena tehdy byla nejlepší. A proto jsem vyhrála věřila jsem, že mám šanci,“ řekla Plíšková po svém osmifinálovém vítězství nad Ashleigh Bartyovou.

Sokolovská tenistka Markéta Vondroušová
Kvitová, Siniaková i Strýcová končí, dál jdou Vondroušová s Plíškovou

Duel s Australankou zvládla s přehledem, proti Williamsové to ale bude jiné kafe. Americké veteránce je sice už 36 let a jak upozorňují zlé jazyky, má nějaké to kilo navíc, s raketou v ruce však pořád čaruje.

ČEŠKA SI ZNOVU VĚŘÍ

Plíšková v New Yorku našla herní pohodu a své typické sebevědomí. „Mám na to, abych ji porazila. Vím, že Serena hraje dobře, ale to já také. Mám dobrý servis, mám na ní pár zbraní. Takže šance určitě je,“ věří Plíšková, jejíž letošním grandslamovým maximem je čtvrtfinále na Australian Open. Na Roland Garros vypadla ve třetím kole, na Wimbledonu ve čtvrtém.

Williamsová se s Plíškovou utkala jen dvakrát v kariéře, dobře však ví, s kým dnes poměří síly. „Bude to zajímavý zápas. Ona skvěle podává a má vážně dobrý forhend. Vlastně nemá moc slabin. Loni se stala světovou jedničkou, což mělo svůj důvod,“ citoval Američanku web WTA.

Souboj o newyorský titul je letos mezi ženami nebývale otevřený. Co napoví dnešní mač?

Rafael Nadal
Výměna generací? Hledají se nástupci tenisových vládců