Do pětičlenné nominace nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila se dostal i brněnský tenista Václav Šafránek, který si tak může odbýt premiéru v soutěži. „Je pro mě čest být součástí národního týmu. Všichni jsme zdraví a trénujeme. Všechno záleží na kapitánovi. Když na mě ukáže, jsem určitě připravený nastoupit,“ říká 233. hráč světového žebříčku.

V duelu s Izraelem je favorizovaná česká reprezentace, která si pro klání v porubské hale zvolila pomalou antuku. „Všichni jsme silní ve výměnách a oni vyrůstají na tvrdém povrchu, takže mohou mít problém s pohybem. Antuka mi vyhovuje,“ pochvaluje si třiadvacetiletý Šafránek, který se těší na domácí fanoušky.

Program střetnutí:
V pátek jsou od 15.00 na programu dvě dvouhry. V sobotu se začíná v poledne čtyřhrou a pokračují případně zbylé dvouhry. Losuje se ve čtvrtek v poledne.

„Bude to skvělé. V naplněné menší hale působí atmosféra ještě bouřlivěji,“ popisuje.

Roli mírného favorita podle něj tým vnímá, soupeře ale nepodceňuje. „Jsou nepříjemní. Mají zkušeného Dudi Selu, který je v první stovce na světě, a navíc dobrého deblistu a dva mladé kluky, co můžou jedině překvapit,“ přemítá.

Lídr českého týmu proti Izraeli je světová pětašedesátka Jiří Veselý. S ním letos Šafránek prohrál 0:3 na sety v prvním kole Australian Open. „Jsme dobří kamarádi, trénovali jsme spolu i velkou část přípravy na sezonu. Když proti sobě nastoupíme, spíš se tomu smějeme. V tenise je normální, že kamarádi hrají proti sobě,“ dodává.