Kvitová poprvé v kariéře triumfovala na podniku v Severní Americe a zvedla si sebevědomí před blížícím se grandslamovým US Open. "Jsem ráda, že jsem se konečně dočkala titulu v Severní Americe. Je to skvělý výsledek před US Open," pochvalovala si Kvitová po utkání.

Dvaadvacetiletá rodačka z Bílovce vstoupila do svého premiérového finále v letošním roce nervózněji a brzy prohrávala 1:3. Odvrátila brejkbol, postupně se dostala do tempa a v závěru sady měla pevnější nervy, když při soupeřčině servisu proměnila pátý setbol.

Vstup do druhého setu však světové šestce vůbec nevyšel. Prohrála prvních šestnáct výměn a Číňance k vyrovnání na 1:1 stačilo, že si pak udržela podání. Ve třetí sadě zápas plný tvrdý výměn od základní čáry vrcholil. Česká jednička znovu zpřesnila hru a v šestém gamu získala rozhodující brejk.

"Ve druhém setu hrála Li Na skvěle. Věděla jsem, že musím zůstat v klidu a že to bude lepší. Ve třetím setu jsem se snažila být více agresivní," uvedla česká tenistka.

Kvitová jedenácté hráčce světa vrátila poslední dvě prohry letos v Sydney a vloni na French Open a vyrovnala vzájemnou zápasovou bilanci na 2:2.

MONTREAL (Kanada)

Ženy, dvouhra - finále: Kvitová (5-ČR) - Li Na (10-Čína) 7:5, 2:6, 6:3.

Přehled českých a čs. tenistek podle počtu vítězných turnajů na okruhu WTA ve dvouhře:

167 - Martina Navrátilová,
27 - Hana Mandlíková,
24 - Jana Novotná,
13 - Regina Maršíková,
10 - Helena Suková,
8 - Petra Kvitová,
6 - Nicole Vaidišová,
4 - Lucie Šafářová,
3 - Radka Zrubáková,
2 - Radka Bobková, Klára Koukalová, Iveta Benešová,
1 - Petra Langrová, Eva Švíglerová, Ludmila Richterová, Květa Peschkeová, Daniela Bedáňová, Adriana Gerši, Barbora Záhlavová-Strýcová.