Spolu s Lucií Hradeckou měly druhý mečbol v duelu se Švýcarkami a už se zdálo, že si stejně jako před čtyřmi lety v Londýně zahrají o zlato. A v tu chvíli to přišlo: deblová světová jednička Martina Hingisová napřáhla k voleji a přesně trefila Hlaváčkovou stojící kousek před ní na síti do levého oka.

Třicetiletá Češka se skácela na zem. Přiběhla k ní parťačka Hradecká i rozhodčí. Hlaváčková se zvedla, otřesená seděla několik minut na lavičce a oko ledovala. "Byl to zásah přímo do bulvy. To se mi nikdy nestalo," řekla Hlaváčková.

Když viděla Hradecká trefenou kamarádku, byla v šoku a uvědomovala si, že Hingisové na volej nahrála. "Úplně luxusně, což jsem nechtěla. A když jsem viděla, jak se na to napřahuje a kdo stojí proti ní, tak jsem v tu chvíli aspoň doufala, že to půjde někam jinam. Bohužel, trefila správný terč," řekla Hradecká.

Opuchlé oko

Hlaváčková se normálně snaží hru nezdržovat. "Většinou nedělám žádný dráma, když mě někdo napálí, protože nechci soupeřkám ukázat slabost," řekla. Tentokrát to ale jinak nešlo. "Strašně jsem se bála oko otevřít. Pak jsem ho otevřela a viděla jsem všechno dvakrát, nemohla jsem zaostřit," popsala svůj stav.

Ještě na na lavičce slyšela, že je oko opuchlé. Vrátila se do hry a Hradecká servis prohrála. "Další dvě výměny jsem vůbec neviděla na míč. Pořád jsem přemýšlela, kdy to přejde, a koukala jsem dopředu," řekla Hlaváčková. V tie-breaku už to bylo lepší. "Na jeho konci jsem viděla celkem dost, ale byla jsem nejistá. Najednou to kolem létá strašně rychle, a když člověk nemá ty oči v pořádku, tak kouká," řekla Hlaváčková.

Hingisová se Hlaváčkové omluvila a ta nevinila hráčku s českými kořeny z úmyslu trefit ji do oka. "To je prostě debl. To s ní absolutně nemá nic společného, že jsem se nechala napálit do oka. Já jsem zvyklá na nástřely," řekla Hlaváčková a Hingisovou ocenila, že oba české mečboly svými údery odvrátila. "Zahrála je neskutečně solidně a zkušeně. Jenže co můžeme od takové šampionky čekat…," dodala.

Ve třetím setu už hrála Hlaváčková bez omezení. "Jo, normálně. Byla jsem úplně v pohodě," ujistila, ale ještě po zápase jí oko na dotek bolelo. V rozhodující sadě Češky získaly už jen dvě hry a možná to bylo i nepohodou Hlaváčkové. "Ale ony to zahrály líp, líp servírovaly a my je netrefily do oka," dodala se smutným úsměvem.